Митов: Не трябва да се допуска създаването на алтернативни маршрути за бежанците

676
Митов: Не трябва да се допуска създаването на алтернативни маршрути за бежанците
Снимка: БГНЕС

В споразумението за реадмисия между България и Турция е записано, че Турция трябва да съдейства за недопускането на създаване на алтернативни маршрути за бежанците. Това каза пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов.

Външният министър подчерта, че България е била първата страна, която е подписала споразумение за реадмисия с Турция. Това е довело до драматично намаляване и значителен спад на миграционния натиск върху границата.

Митов настоя да има резервен план за бежанците, ако Турция се откаже

България иска Европейският съюз да е готов с резервен план, ако в крайна сметка Турция реши да не изпълни споразумението за реадмисия -...

Опасенията за засилване на миграционния поток на границата през летните месеци са легитимни, каза Митов. Той уточни, че от българска страна има настояване за план Б и оценка на ситуацията. В самото споразумение е записано, че Турция трябва да съдейства за недопускането на създаване на алтернативни маршрути за бежанците. Това е била българската позиция при подписването на споразумението, което България е защитила. Освен да се контролират външните граници с ЕС трябва да се работи съвместно и за недопускане на създаване на алтернативни маршрути.

Митов каза, че трафикантите винаги пробват варианти.

Той изтъкна, че мълниеносната реакция на нашите и гръцките власти при задържането но двете групи нелегални мигранти преди дни е ясно доказателство, че договорките за сътрудничество между двете държави се спазва и изпълнява. Българските граждани трябва да са спокойни и да не се притесняват от тази гледна точка, каза външният министър.

Относно споразумението между Турция и ЕС за отпадане на визите за турски граждани Митов каза, че когато се изпълнят всичките 72 критерия, тогава ще се върви към визова либерализация. Турция е поела ангажимента да изпълни всичките критерии за визова либерализация, така както го правят и други страни, които кондидатстват за либерализиране на визите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика