Митов: Необходим е сериозен контрол по външните граници на ЕС

2617
Митов: Необходим е сериозен контрол по външните граници на ЕС
Снимка: БГНЕС

За справяне с бежанската криза трябва да има сериозен контрол по външните граници. Това каза българският министър на външните работи Даниел Митов по време на срещата му с арменския му колега Едвард Налбандян, предаде „Фокус”.

По отношение на идеята за затваряне на границите Митов, коментира: „Идеята да бъдат затворени границите беше повдигната от премиера на блиц-контрол в сряда, той вдигна летвата”.

Митов: България иска ясна европейска политика за връщане на мигранти

България иска ясна европейска политика за връщане на мигранти. Това уточни министърът на външните работи Даниел Митов, след като по-ран...

„Нашата позицията е, че първо трябва сериозен контрол по външните граници. Това значи Шенген да не се превръща в нещо отделно, а да се обърне внимание на външните граници и да се прекъсне потокът от бежанци”, заяви още Даниел Митов. Според него това трябва да се превърне в европейска политика- репатриране за хората, които нямат право на бежански статут. „На хората, които бягат от война дължим солидарност и помощ, но те са малък процент. Докато това не стане ще се справяме с процесите. Тези миграционни процеси трябва да ограничени това искат европейските и българските граждани”, заяви министърът на външните работи.

По думите му българската държава успява да се справи с тази задача, но иска това да се превърне в европейска политика. По отношение на инфраструктурните проекти, които са обсъждани с министърът на външните работи на Армения Едвард Налбандян министър Даниел Митов заяви, че единият от тях е бил „Пътят на коприната”. „При посещението на българската делегация в Китай желанието от българска страна да се направи този проект беше потвърдено”, каза министър Митов. Той заяви, че на срещата му с арменския външен министър също така е бил обсъждан и транспортният коридор, който минава през Азербайджан- Армения-Грузия пристанището на Черно море, а от там и на територията на ЕС-Бургас и Варна.

„Това са 2 важни проекта, за които имаме пълното съгласие да бъдат реализирани. Мисля, че щом има политическа воля ще успеем да се справим”, каза още министърът на външните работи на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика