Митов се дистанцира от съдебната реформа, защити и Турция от нападки у нас

3665
Митов се дистанцира от съдебната реформа, защити и Турция от нападки у нас
Снимка: БГНЕС

Няма да съм говорител или коментатор на съдебната реформа. Така външният ни министър Даниел Митов отказа да коментира факта, че бившият правосъден министър Христо Иванов обяви публично, че без санкцията на главния прокурор Сотир Цацаров нищо не се е случвало в законовите промени.

Според външния ни министър България ще продължи по пътя на съдебната реформа – това е задължително. Напредък има и всичко може да се реши отвъд проблемите с конституционните промени, смята външният ни министър.

Радан Кънев: Не вярвам, че ГЕРБ ще се поправи някога

Ще изчакам заседанието на групата, подозирам, че няма да се гласува по един и същ начин за конституционните промени. Това каза лидерът ...

Не може да говорим дали реформата няма да продължи – нека да видим кой ще е следващият правосъден министър, посочи външният ни министър.

Митов отказа да коментира тръгналите от „Дневник” слухове, че Екатерина Захариева ще е следващият правосъден министър. Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента Росен Плевнелиев, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев, тя беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Досега Захариева е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността - министър на регионалното развитие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

Отношенията ни с Турция и бежанците

Доколкото видях, премиерът Давутоглу не дойде със завоевателски амбиции. Напоследък ситуацията по границата ни става все по-контролируема – благодарение на сътрудничеството ни. Турция ни е съсед и трябва да работим заедно, подчерта Даниел Митов, визирайки всички области – и икономическите, и политическите.

Седми пореден ден гражданите възроптаха срещу подмяната на съдебната реформа

Пореден 7-и протест срещу промените в Конституцията събра стотици хора пред Съдебната палата. Протестиращите смятат, че тази вечер е п...

Митов категорично отрече, че Анкара използва рекет и може да търгува с бежанците – да ги пуска към Европа, ако Европа не отстъпва в определени области пред Турция. Анкара има ангажименти по международни договори за бежанците и не може да не ги спазва, каза Митов. Той не се съгласи и че арабските държави не допускат бежанци, давайки примери с Ливан и Тунис, но замълча за Саудитска Арабия.

На директен въпрос дали Турция е опитала нарочно да въвлече НАТО в сблъсък с Русия със свалянето на руския бомбардировач до Сирия, Митов отговори, че Анкара няма такава полза. Имаше няколко предупреждения, имаше при едно от тези предупреждения и извинение от Русия, каза външният ни министър. Митов отрече и, че е имало нарушаване на нашето въздушно пространство от руски самолети. Русия трябва да избере дали ще се унищожава „Ислямска държава” или ще се пази Асад – двете не могат да се случат едновременно, смята Митов. Според него трябва да има примирие между Асад и опозицията му, за да може да има сухоземна операция от тях срещу ИД. След това трябва да има промяна на сирийската конституция под егидата на ООН и да има възможност всички сирийци по света да гласуват, добави външният министър.

По отношение на бежанците на първо място трябва да има контрол по границите. На второ място трябва да има реално разграничение между бежанците и икономическите мигранти. Връщането на икономически мигранти трябва да е официална европейска политика, подчерта Митов. Няма нужда да си представям как ще се прави – Великобритания го прави от десетилетия, Дания върна преди време много бежанци в Африка, обясни външният ни министър. Той каза и, че България не е подложена на натиск, но не се съгласи, че това е така, защото икономически сме много зле. Когато бягаш от нещастията в собствената ти държава, България е едно прекрасно място за живеене, аргументира се външният ни министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика