Много е вероятно да си купим португалски F-16

2678
Много е вероятно да си купим португалски F-16
Снимка: Gettyimages

Изглежда интересът на България за обновление на военната авиация е насочен към Португалия. Според IHS Jane's България е поискала информация за девет португалски изтребители F-16, които обаче са втора употреба.

Запитването е станало, след като парламентът даде зелена светлина за започване на проекта за покупка на западни изтребители. Португалия с F-16, Швеция с Gripen и Италия с Eurofighter Typhoon са трите варианта, към които се е насочило Министерството на отбраната (МО). От тези варианти само шведските самолети са нови, припомня в. "Сега".

На ниво комисия даваме 2,5 млрд. лева за нови изтребители и кораби

Нови бойни самолети и кораби за армията ще има - поне според позицията на парламентарните комисии по по отбрана и по бюджет и финанси. ...

Говорителят на португалското МО е уточнил, че освен от България, и от Румъния има запитване за придобиването и модернизирането на 12 броя F-16. Северната ни съседка вече закупи 12 машини от същия тип и първите от тях се чакат наесен. От военното министерство в Лисабон са уточнили, че ако се стигне до сделки с някоя от двете държави, няма да се доставят изтребители F-16, които са на въоръжение във ВВС на Португалия. Машините ще бъдат доставени от САЩ по линия на програмата Excess Defense Articles или от друга съюзна страна, която сваля от въоръжение F-16.

Това, което Португалия ще свърши лично, са ремонтът и модернизацията на машините, както и обучението на българските летателни и технически екипажи. Ремонтът ще се извършва в заводите OGMA, уточнява списание "Аеро". Очаква се в следващите месеци да се пусне запитване за даване на оферта (RFP) до потенциални доставчици на изтребители. Те ще имат между 3 и 5 месеца, за да отговорят на българските въпроси. Много е вероятно обаче да се поиска и удължаване на срока за отговорите, коментираха военни експерти. След като бъдат получени те, победителят ще бъде определен по специална формула, която ще е ясна и на доставчиците. Условията на договора ще бъдат уточнени при последващите преговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика