Може да вземем машини за гласуване от Филипините и Еквадор

3585
Може да вземем машини за гласуване от Филипините и Еквадор
Снимка: БГНЕС

Страни като Филипините и Еквадор може да осигурят необходимите над 12 500 машини за електронно гласуване. Това съобщи Веселин Тодоров, главен изпълнителен директор на фирма "Сиела Норма", която осигуряваше това оборудване през последните четири изборни кампании. Той беше водач на листата на Движение "България за гражданите" в Габровски регион при изборите за парламент през 2013 година.

По думите му, вече се водят разговори с няколко държави, защото електронните устройства често са притежание на правителства, а не на частни компании.

Правителството обеща: Ще има машинно гласуване

Министерският съвет уважава решението на Върховния административен съд за осигуряване на възможност за машинно гласуване в избирателнит...

Веселин Тодоров е категоричен, че машините не може да бъдат осигурени само от една фирма, но при добра организация, сроковете може да бъдат спазени, предаде БНР.

"Ако се пуснат сега веднага, в следващите два - три дни, вероятно няма да е голям проблем, особено ако се раздели на позиции, така че да има време да обучим и собствените си техници, които на всеки няколко машини, две - три машини, трябва да има човек, и членовете на секционните комисии, което вече сме правили много пъти, а пък и за самите избиратели трябва да предвидим кампания с обучение онлайн в интернет", заяви той.

Същевременно пред предаването на Милен Цветков по Нова телевизия Стефан Митков, IT мениджърът на "Сиела Норма", заяви, че шансът е много малък. Той посочи като проблем вида на машините - не отговарят изцяло на техническите изисквания. Възможно е точно заради това да има оспорване на избори, изтъкна той. Наемът на една машина струва 1860 лева с ДДС, а по думите на Веселин Тодоров пред Нова телевизия машина за гласуване струва около 2500 евро.

Според политолога Димитър Димитров ДАНС е казала в свой доклад, че трябват шест месеца за подготовка на машинно гласуване. Той дори призова да се види решението на ВАС, защото съгласно него не трябва да има машини само в 500 секции, но това не означавало законово задължение - задължението произлизало от закона, не от съда. То и не е задължително да станеш министър-председател по закон, ако виждаш, че ти се предлагат невъзможни неща, иронизира Трайчо Трайков от "Нова република". Парите явно не са проблем, след като правителството обеща средства, добави той. И посочи, че филипинското правителство купило машини за 400 евро.

Кънев: Машинното гласуване ще струва приблизително една седмица кражби по стандарта на ГЕРБ

Не искам да си представя сценарий, при който правителството няма да изпълни закона в частта за машинното гласуване. Машинното гласуване...

Вчера (1 февруари) ВАС отмени решението на ЦИК избирателите да могат да гласуват машинно само в 500 секции. Постановлението е окончателно и не подлежи на обжалване. На 27 януари ЦИК реши да ограничи възможностите за използването на техника до 500 секции, тъй като няма време за организиране на обществена поръчка за доставката на около 12 500 машини, колкото са секциите във и извън страната. Това бе оспорено в съда от новата формация на Радан Кънев "Нова република".

Постановеното от ВАС поставя правителството в трудна ситуация. Няколко часа след решението на съда кабинетът се съгласи план-сметката за вота да се преразгледа и да се отпусне необходимата сума за устройствата. Служебният финансов министър Кирил Ананиев вече обяви цена от 30 млн. лв., от които 5.9 млн. са за машинното гласуване. Разчетите бяха обявени при нужда от 500 машини. От ЦИК коментираха, че вотът ще поскъпне с 28 - 30 млн. лв. за повсеместното машинно гласуване.

"МС уважава решението на ВАС", заяви кабинетът в своя позиция. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова също потвърди, че ЦИК ще се съобрази с решението на ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика