МОСВ призна, че ТЕЦ-овете ни ще бъдат засегнати от по-строго еврозаконодателство

3493
МОСВ призна, че ТЕЦ-овете ни ще бъдат засегнати от по-строго еврозаконодателство
Снимка: Getty Images / Guliver

Българските електроцентрали на въглища ще могат да се възползват от дерогация (възможност за въвеждане на изключение - бел.ред) по отношение на приетите наскоро по-строги стойности на емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди и живак, които се изпускат от големите горивни инсталации на въглища. Това съобщи Министерството на околната среда и водите.

Съобщението се различава от предишно изявление на МОСВ, че ЕК е позволила българските централи да бъдат изключени от новите норми. Сега става ясно, че това ще е възможно само при определени условия и не за всички ТЕЦ-ове. Новите мощности веднага ще попаднат под стандарта, щом той бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС, а старите ще имат 4 години срок, за да изпълнят нормите. Новите стандарти предизвикаха сериозно брожение в енергийния ни сектор и бяха изказани опасения, че заради тях ще се наложи масово да се затварят централи.

България настоява за по-ниски нива за емисиите на въглищните централи

България настоява пред Европейската комисия за промени в заложените емисионни нива на серен диоксид, азотни оксиди и живак, или за отде...

Припомняме, че приетият документ засяга електроцентралите с входяща мощност над 50 мегавата. Предвидени са много по-високи от съществуващите рестриктивни равнища за емисии азотни оксиди и серен диоксид, изпускани в атмосферата, както и ограничения за живака. Те ще влязат в сила от датата на публикуването му в Официалния вестник на ЕС за новите производствени мощности и след 4 години за действащитe. Страната ни гласува против приемането им заедно с още седем държави – Чехия, Полша, Германия, Румъния, Финландия, Словакия и Унгария. Независимо от това заключенията за по-строги норми бяха приети с 20 гласа "за" и 8 "против".

Според МОСВ обаче независимо от това, съществуващите български централи ще могат да се възползват от предвидената възможност за дерогация, която ще им позволи да спазват по-либерални норми. Това означава, че за отделни инсталации компетентният орган – Изпълнителна агенция по околна среда, може да определи по-малко строги норми за допустими емисии. Според европейското законодателство обаче дерогацията не е с неограничено времетраене, а има определен срок, който се посочва от страната, поискала дадената отстъпка. Обикновено този срок е 5 години, но в случая говорим за 4 години.

Дерогацията може да бъде приложена, когато направената оценка за конкретната инсталация покаже, че постигането на новите емисионни нива би довело до разходи, които са несъразмерно високи в сравнение с ползите за околната среда – поради географското положение на съответната инсталация или местните екологични условия или заради техническите характеристики на инсталацията.

"Компетентният орган във всички случаи трябва да гарантира, че не се причинява значително замърсяване и се постига висока степен на опазване на околната среда", пише в своето съобщение министерството на екологията.

България реши да се бори против нов екостандарт, който може да затвори редица ТЕЦ-ове

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за г...

Припомняме, че през март МОСВ изпрати до Европейската комисия национална позиция, в която изтъкна, че новите по-строги изисквания биха довели до значителни разходи или до преустановяване на експлоатацията на засегнатите централи, както и до закриване на работни места и деиндустриализация на целия регион.

"България счита, че в заключенията на проекта на ЕС не са отчетени в достатъчна степен нейните интереси и в частност спецификата на местните лигнитни въглища от басейна "Марица-изток", се казваше в позицията. Европейската комисия обаче отрече спекулациите, че се изисква затваряне на централи и повишаването на цените на тока с 40 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика