МВР си призна, че нарушава закона със загражденията, посочва ДСБ

24839
МВР си призна, че нарушава закона със загражденията, посочва ДСБ
Снимка: БГНЕС

Полицията всъщност е признала, че с поставянето на заграждения около парламента на разстоянието, на което са в момента, нарушава Закона за митингите и манифестациите.

Признанието е станало факт в писмен отговор на МВР до Столична община, съобщава bTV. В писмото се посочва и къде е нарушението - на чл. 7, ал.3 от Закона за митингите и манифестациите. Там се посочва, че зоната за сигурност около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерски съвет не може да е повече от 20 м и задължително се одобрява от кмета на общината.

Спокойна обстановка пред НС, новите заграждения имат специфични функции

Въпреки обещанията, че протестът и окупацията на Народното събрание ще продължат и днес, сега пред парламента почти няма протестиращи. ...

За разширение на зоната извън посочените 20 метра се иска одобрение от кмета на съответното населено място. От 2010 г. насам МВР обаче не е отправяло искане за такова одобрение. Вместо това ведомството заявява, че заради значението на тези сгради за националната сигурност то ги охранява по собствена преценка.

Обяснението на МВР е под формата на официален документ, изпратен до Столична община и огласен от кмета Йорданка Фандъков след питане на общинския съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

ДСБ определи действията на МВР като „официално признание за грубо погазване на закона от държавната институция и изисква реакция на прокуратурата”. Затова партията ще сезира прокуратурата за кордоните в центъра на София.

Самият Атанасов призова пред журналисти и кметът на столицата да сезира прокуратурата. Абсурдни са такива несъразмерни мерки за сигурност в София, които пречат на гражданите и ежедневното им придвижване, смята той.

Управляващите призовават да се спазва закона, опозицията пита от кого се крият

Към този момент протестиращи пред Народното събрание няма, макар че сутринта „Ранобудните студенти” обявиха, че и днес ще п...

По думите му по закон кметът носи отговорност за сигурността в града: „Когато е установил по безспорен начин, че някой си превишава правата, единственият начин това беззаконие да се прекрати, е да се сезира прокуратурата”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика