На първа инстанция - единственият обвиняем за Костинброд е невинен

9109
На първа инстанция - единственият обвиняем за Костинброд е невинен
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд оправда бившия главен секретар на Министерския съвет в служебния кабинет на Марин Райков – Росен Желязков, предаде БГНЕС.

По-рано днес прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок за Желязков по Костинбродската афера с бюлетините.

Съдийският състав с председател Ана Захариева постанови, че намира за невиновен Желязков по обвинението, че в периода 27.04.2013 - 12.05.2013 г. в качеството си на главен секретар на Министерски съвет не е изпълнил служебните си задължения да организира и контролира дейността на администрацията на Министерски съвет с цел да набави облага за печатницата "Мултипринт". Съдът отхвърли становището на прокуратурата, че Желязков не е осигурил строг контрол върху производствения процес на изборните книжа, което според държавното обвинение е довело до недоверие на българските граждани в изборния процес. Разноските по делото трябва да бъдат поети от държавата, а прокуратурата има 15 дни да обжалва днешното решение пред по-горна инстанция.

"Удовлетворен съм от присъдата, за мен моралната справедливост чрез акта на съда намери своето обществено потвърждение", обяви пред журналисти Росен Желязков, минути след като чу оправдателната си присъда. Желязков обяви, че от целия случай, всеки един би могъл да направи необходимите изводи и заключения. Запитан дали повече би отговарял за избори той отвърна, че никога не се е срамувал от това, което е правил по повод организацията на избори. "Не изпитвам нито свян, нито угризения", настоя той. Желязков категорично обяви, че няма да съди държавата заради двугодишното му разкарване по съдебни зали.

В средата на март месец на изнесено заседание в Специализирания съд бяха предявени веществени доказателства по делото срещу Желязков. Тогава заседанието се проведе на необичайно място - в гараж на охраняема сграда. Бяха показани костинбродските бюлетини - опаковани в прозрачно фолио върху палети и запечатани от експертите. Поради големия им обем вместо да се пренасят в Съдебната палата, съдът и страните по делото дойдоха в гаража, за да бъдат предявени веществените доказателства.

Росен Желязков беше главен секретар на Министерски съвет в периода от 2009 до 2013 г. Той е единственият подсъдим по Костинбродската афера с готовите за използване бюлетини. Тя гръмна на 11 май 2013 г. - ден преди парламентарните избори. Тогава прокуратурата и ДАНС извършиха специализирана операция в печатницата "Мултипринт", собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, който е близък на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Свидетел по "Костинброд": Няма норма за техническия брак при бюлетините

Делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който се оказа единственият обвиняем по аферата с бюлетините ...

Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Росен Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините и облага за трета страна. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com