На първо четене: Правната комисия върна преференциите с поправките на ГЕРБ

950
На първо четене: Правната комисия върна преференциите с поправките на ГЕРБ
Снимка: Getty Images/Guliver

С 9 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" правната комисия прие предлаганото от ГЕРБ преправяне на Изборния кодекс, така, че да бъдат върнати преференциите. Това съобщи кореспондент на Actualno.com.

С 2 гласа "за" , 2 "против" и 8 гласа "въздържал се" комисията отхвърли проекта на ДПС за промени в Изборния кодекс, предвиждащ текстове за гласуването в чужбина и за провеждане на кампании на чужд език с превод на български. 

Снимка: Аctualno.com/ Ива Иванова

В дебата Хамид Хамид изрази недоволство, че се подценяват предложенията на ДПС и се истеризира по темата за преференциите. "И по време на предходно разглеждане на изборния кодекс не можахме да говорим за основни човешки права, а говорихме за преференции, за сина на тати, който трябва да е депутат на всяка цена, за дъщерята на мама и т.н., каза той и се обърна към всички депутати с призива да бъдат европейци и да подкрепят проекта на ДПС.

Председателят на правната комисията Данаил Кирилов заяви готовност за участие в обществен дебат по темата за агитиране на друг език в предизборна кампания с превод на български и припомни, че неведнъж е изразявал подкрепа. "Смятам, че това е правилно и не съм единственият юрист в ГЕРБ, който е със същото становище", подчерта той. "Много издания, публикации и интерпретации бяха направени по тази моя позиция - разпространяваха се мои снимки и колажи с турски фес и петолъчка и с изпадащи изпод феса доларови банкноти", разказа Кирилов. Той поясни, че е изразил лична позиция, която смята, че съответства на европейското право. "Смятам, че не трябва да си поставяме капаци пред очите, а напротив, трябва да работим за развитие на правната култура на българското общество по отношение на европейското право и европейските ценности", добави той и заяви категорично, че това негово мнение не е било конюнктурно обусловено, защото и в предишния парламент е изразявал тази позиция.

Кирилов отправи въпрос към представителите на МВнР в заседанието дали подкрепят предложенията за образуване на секции извън България, на което бе отговорено, че нямат бележки по проекта и че такива текстове са прилагани в предишен Изборен кодекс.

Категорично против проекта на ДПС се обяви Християн Митев. Той възрази и по отношение на проекта на ГЕРБ в частта, определяща твърде нисък, според него праг за преференциите за местните избори. "ВМРО подкрепят връщането на преференциите както бяха първоначално. НФСБ ще се въздържат поради ниския праг за преференции при местни избори. С няколко десетки гласа в малки общини могат да се пренаредят листи", предупреди Митев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com