Надзорници от ББР отговарят с отворено писмо на министър Пулев

1692
Надзорници от ББР отговарят с отворено писмо на министър Пулев
Снимка: БГНЕС

Във връзка с изказванията на Министър Пулев от последната седмица,отворено писмо - отговор разпространиха в медиите Валентин Михов и Васил Щонов, членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

В писмото двамата надзорници напомнят, че Надзорния съвет на банката не участва пряко в нейното ръководство и не отпуска кредити. Приоритетите на банката се опраделят от закона и от тригодишната Стратегия на банката, одобрена от МС, се казва още в писмото. От началото на 2022 г. банката е подпомогнала над 90 малки и средни предприятия, а с дъщерните дружества техният брой надвишава 250. За сравнение през изминалите 4-5 години подпомогнатите предприятия са едва 64, твърдят надзорниците и казват, че целта им е през 2023 г. да привличат между 50 и 100 нови клиенти месечно. 

Красимир Якимов: Писахме двойка на надзора на ББР, намалихме заплатите

Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2), двойка на работата на Надзорния съвет на Банката за развитие. Катастрофално е изпъл...

"Целевият обем нови кредити на МСП от Групата на ББР според одобрената стратегия е 130 млн.лв. през 2022, а не цитираните в медийното пространство 342 млн. лв.", се казва в писмото. 

Авторите му не оспорват правото на министъра да предлага промени в стратегията на банката, но препоръчнат това да се обсъжда вътрешно, а не публично. Одита на Сметната палата е планиран още на 11.01.2022 г., се твърди в писмото, заради големите кредитни експозиции и високите заплати на предишния Управителен съвет. "Тосет, засягат порочните практики на предишното ръководство, които вече са адресирани от нас. Прави пречатление, че не зададохте нито един въпрос за големите проблемни кредити и не проявихте никакъв интерес към нашата молба за съдействие относно някои от тях (цитираме "Това си е ваш проблем, оправяйте се"). Искрено се надяваме, че нашата целенасочена работа по връщане на парите на данъкоплатците от някои облагодетелствани големи кредитополучатели не е причина за атаката Ви срещу нас", пишат Валентин Михов и Васил Щонов. Те изразяват убеждение, че ръководството на ББР и Служебното правителство не бива да участват в предизборната кампания.

Припомняме, че преди дни от Министерството на иновациите и растежа (МИР) отправиха остри критики към работата на надзора на ББР. Не е само наказание, но и сложихме оценка Слаб (2), двойка на работата на Надзорния съвет на Банката за развитие. Катастрофално е изпълнение на бюджета на Банката – от 342 млн. лв. план за раздаване на кредити на микро-, малките и средни предприятия, ББР е раздала едва 65 млн. лв. кредити към края на август. Така коментира в неделя пред БНР обявеното по-рано от МИР намаления на заплатите на Надзора на банката Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев. Якимов посочи, че в ББР е влязла на одит и Сметната палата, като подчерта, че това се случва за първи път от почти 15 години, откакто Банката съществува в настоящия си вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика