Нанков: Служебният кабинет вместо да организира изборите, участва в тях като предизборен щаб на президента

3080
Нанков: Служебният кабинет вместо да организира изборите, участва в тях като предизборен щаб на президента
Снимка: МРРБ

"За съжаление констатацията, която можем да направим днес по повод дейността на служебното правителство е, че то играе ролята на високоплатен предизборен щаб на президента. Вместо да организира законосъобразно провеждане на изборите през месец юли, служебният кабинет взема страна и недобросъвестно, субективно и пряко участва в предизборната кампания."

Това каза пред медии в Пловдив бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, помолен за коментар на обвиненията на служебния министър Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков. Не знам дали са завършили „Харвард“ или НАТФИЗ, но работят с гръмки внушения, които не почиват на никаква логика и прагматика, добави Нанков. По думите му в момента вървят спекулации и се търсят неща, които не съществуват.

Нанков напомни, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков наскоро обясни по повод доклада по одита им на „Автомагистрали“ ЕАД, че няма закононарушения и действия с характер на корупционни практики.

Нанков обвини министър Комитова, че бърка паркинг със строителен обект

Дълго време мълчах и гледах действията на наследниците ни в МРРБ. Много неистини се изговориха, много манипулации бяха пуснати в обръще...

"Процедурата "ин хаус" е утвърдена европейска практика и всякакви негативни внушения трябва да бъдат изключени", допълни Нанков. Той отговори и на обвиненията за разплатените аванси от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, които според служебния строителен министър са били давани, въпреки че не е имало строителни разрешения. Ако има забавяне на строителните разрешения, то вината е в МРРБ – надявам се, не го правят умишлено, добави Нанков. И допълни, че не е коректно да се обвързва авансът със строителното разрешение, което дава началото на самите строителни дейности. А преди това фирмите като „Автомагистрали“ ЕАД, които ще ги извършват, трябва да подготвят редица организационни неща - лизинг, наем или закупуване на техника, организация на строителните площадки, гарантиране на асфалтови и бетонови бази, поръчка на арматура и др.

"По данни на Европейската камара на строителите заради Covid-пандемията цените на битума на световните пазари скочиха с над 15%, а на стоманата с над 100%. По изчисления на строителни експерти, благодарение на фиксираните към 2018-19 г. чрез авансовите плащания цени на материалите, са спестени близо 600 млн. лв. на българския данъкоплатец", категоричен е Нанков. И добави, че всеки аванс е бил обезпечен по надлежния ред - със застраховка или банкова гаранция.

"Внушенията, които прави служебният кабинет, пряко намесващ се и участващ в предизборната кампания, поставят под съмнение неговата компетентност и добрите намерения", коментира Николай Нанков, като подчерта, че блокирането на големите проекти ще ощети хората в Северна България.

„Ние не сме спирали да провеждаме обществени поръчки и за разлика от кабинетите на Радев, ги провеждаме законосъобразно“, каза още Нанков и изброи редица големи търгове като за автомагистралите „Европа“, „Струма“, „Русе-Велико Търново“, както и за текущи ремонти и поддръжка на магистрали и пътища. Не сме провеждали търгове по начина, по който служебния кабинет на Радев – всички помним как през 2017 година от АПИ изчезваха документи от тръжните комисии и проверителните органи ги намираха в домовете на членове на тези тръжни комисии. „Такива ли поръчки ще правите вие, уважаеми господа управляващи в момента? Изключително тежко политизиране на процесите през последния месец“, каза още Нанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com