Наталия Киселова: С постове във Фейсбук Кирил Петков не може да докаже, че няма двойно гражданство

17007
Наталия Киселова: С постове във Фейсбук Кирил Петков не може да докаже, че няма двойно гражданство
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Цялата информация, която получаваме, е през статуси на Фейсбук. Тя обаче е субективна. Конституционният съд казва, че през подобна информация не може да се правят заключения. От доста време Кирил Петков е обект на вицове и скечове и явно иска да се откачи от всичко и да си върши работата. В началото на септември ще бъде образувано конституционно дело. Конституционният съд ще потърси официален отговор от Канада. Предполагам, че няма обаче да се отменят решенията на Кирил Петков като министър, тъй като по всеки отделен акт трябва да има съдебен процес". Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова пред "Он Еър:.

Коментарът ѝ дойде след като вчера (23 август) Кирил Петков публикува документи удостоверяващи, че вече не е канадски гражданин. 

Кирил Петков: Получих потвърждение, че не съм канадски гражданин

"Миналият петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи тоз...

Кирил Петков: Получих потвърждение, че не съм канадски гражданин 

Според “Труд” за 13 дни няма как да бъде получен сертификат за отказ от канадско гражданство. “Нека лицето си покаже сертификата от канадското правителство, където ще е ясно кога гражданството му е свалено”, коментираха експерти по консулски въпроси. И посочиха, че проверката дали Петков не дължи данъци, глоби и др., или не е подсъдим в дадена страна, за да бъде свалено гражданството, продължава “доста по-дълго време”. Важният отговор е дали към датата на назначаването си за служебен министър - 12.05.2021 г., когато президентът е разписал Указ №129 за назначаването на служебното правителство, дали Петков е с двойно гражданство, отбелязват конституционалисти.

Десислава Атанасова и Явор Дачков с проверка за канадското гражданство на Кирил Петков - и пак въпроси

Афишираната от Кирил Петков дата 21 април 2021 година, когато е попълнена апликационната му форма, не е датата, от която той е само с българско гражданство, защото процедурите не са толкова бързи. Липсата на потвърждение на канадските власти, че Петков вече не е канадски гражданин, означава само едно - към момента на президентския указ министър от правителството на България е с двойно гражданство, което е противоконституционно, заявиха още пред “Труд” експерти. Нещо повече, от справките в официалния сайт на канадското правителство става ясно, че заявлението за отказ от канадско гражданство е получено на 19 август 2021 г. и от тази дата насетне ще се започне процедурата по обработването му. “Взето е решение по вашето заявление. Следва да получите кореспонденция през следващите три месеца”, се казва в информацията

Според канадския закон и публичните данни: Кирил Петков изглежда още е канадски гражданин

Темата за канадското гражданство на Кирил Петков продължава да буни духовете в България. Проверка на Actualno.com показа, че според кан...

Хронология на темата за канадското гражданство

9-11.08

В интернет и няколко сайта се появяват мнения, че икономическият министър Кирил Петков най-вероятно е с двойно гражданство - българско и канадско.

11.08

Депутатът от парламентарната група на “Има такъв народ” Димитър Гърдев депозира въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. На 20.08 външният министър трябва да отговори устно, в пленарна зала на депутата. Стоев не е дал отговор, не е стигнало времето на парламентарния контрол.

Хамид Хамид: ДПС събира факти и обстоятелства за министър Кирил Петков

Кирил Петков много прилича на Джон Траволта. Казахме, че ще подкрепим всички негови действия по осветляване работата на ББР. Провери ли...

16.08

ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство заради Кирил Петков. Няколко часа след това КС образува дело. Конституционният съд няма задължителен срок, в който да вземе решение дали да образува дело, нито определено време за произнасяне на решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика