X
 
 

Назначенията във фонд "Земеделие" никога не са случайни, смята Мехмед Дикме

В Държавен фонд „Земеделие” се преплитат много финансови и политически интереси, защото назначенията не са случайни. Това заяви в студиото на „120 минути” по bTV. бившият министър на земеделието и храните Мехмед Дикме по повод на арестите и разследването за корупция във Фонда. „Те винаги са координирани с политиците, а когато служители получават политическа подкрепа – те се чувстват безнаказани. Министрите не могат да си позволят такива коли, интересно ми е къде са службите, че са проспали този момент”, посочи Дикме.

По думите му проблемът с африканската чума у нас е от две години, а предприетите мерки се изчерпват с изграждането на оградата по границата. Той добави, че предпазното съоръжение не е направено правилно и не може да спре миграцията на диви прасета.

Бедствено положение в Добрич заради африканската чума по свинете

Бедствено положение обявиха в Добричка област за срок от 7 дни заради заболяването от африканска чума по свинете. Решението бе взето дн...

„България проспа година и половина за взимането на адекватни мерки, които да не допуснат разпространението на чумата. На оградата, ако кацнат врабчета – ще падне. Това е една ограда, от която да се вземат едни пари". Димке заяви, че най-вероятно чумата се е пренесла у нас от диви прасета, преминали през границата ни с Румъния. Той допълни, че е възможно заразата да бъде разпространена и от туристи.

„Относно чумата по свинете няма никаква опасност за хората. Те единствено са преносители на заразата. Хората трябва да бъдат спокойни. Правителството предприе доста мерки за овладяването на чумата. Вирусът живее още 100 дни след смъртта на прасето. Ако някой е заклал прасе, което е болно от чума, и е прибрал месото във фризера, той вече е потенциален разпространител”, допълни Дикме.

Бившият министър на земеделието беше категоричен, че единият от начините за спиране на разпространението е чрез изгаряне с екарисаж. „България загуби 18 млн. евро, които бяха договорени от моя екип, за изграждане на екарисаж. Някои хора не успяха да се договорят коя фирма да изпълни поръчката, а сега България няма екарисаж”, посочи Дикме.

Според експерта загробването на заразени прасета е единственият възможен начин в момента, въпреки че е опасно. Той допълни, че в световен мащаб има проблем със свинското месо и очаква скок в цената и недостиг на пазара.

Сливенският кмет Стефан Радев призова стопаните да заколят домашните прасета

Кметът на община Сливен - Стефан Радев - призова стопаните, отглеждащи прасета във ферми тип „заден двор“, да ги заколят, к...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...