"Не подкрепям никого" да смъква броя на депутатите, предлагат ГЕРБ и РБ

4102
"Не подкрепям никого" да смъква броя на депутатите, предлагат ГЕРБ и РБ

Народните представители Петър Славов от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ предлагат вотът, даден за новото квадратче "Не подкрепям никого" да намалява броя на депутатите.

Предложението за изменение на Изборния кодекс между първо и второ четене включва същата идеята да се прилага и при вота за общински съветници, информира ClubZ, цитирайки мнението на вносителите.

След 4 часа спорове НС пусна на първо четене промените в Изборния кодекс

След дебати, продължили над 4 часа, Народното събрание пусна на първо четене поредните корекции в Изборния кодекс, като приеха 3 от общ...

Според тях не е коректно протестните гласове да бъдат преразпределяни от партиите при изчисляването на мандатите на народните представители. Вместо това, предлагат двамата, броят мандати трябва да остане незает.

"Ако на следващия парламентарен вот с "Не подкрепям никого" гласуват 10%, както сочат някои социологически проучвания, това би означавало в Народното събрание да има с около 25-30 депутати по-малко", пресмята изданието.

Проблем за предложението обаче е чл. 63 от Конституцията, който гласи:

Чл. 63. Народното събрание се състои от 240 народни представители. 

"Прозрачност без граници": Промените в ИК бяха извършени без да се зачита експертното мнение

Във връзка с промените в Изборния кодекс, които се обсъждат в настоящия момент в Народното събрание, Асоциация „Прозрачност без г...

Пред ClubZ Реформаторът Петър Славов е обяснил, че такъв прецедент вече съществува - ако депутат, влязъл в Народното събрание като независим (подкрепен само от Инициативен комитет), подаде оставка, няма процедура, по която друг да заеме неговото място (както би станало, ако беше избран с партийна листа), и депутатите остават 239 до края на мандата.

"Това, което предлагаме, не представлява намаляване на броя на народните представители, което очевидно може да се направи само с промяна на Конституцията. Това, което ние сме предложили, е част от местата на тези 240 човека, които се избират за народни представители, след като отчитаме "Не подкрепям никого" за действителен глас, да останат незаети, след като съответстват на този вот. Тоест този процент ще варира в зависимост от това доколко участниците в политическите партии и коалиции са заслужили доверието на хората", обяснява той.

На въпрос това няма ли да води до практическо намаляване на народните представители, Славов отговаря:

"Както се казва, това зависи от самите кандидати за народни представители - ако убедят хората да им дадат подкрепата си и да не гласуват протестно, тогава проблем няма да има. Ако обаче се държат по начин, който не следва дневния ред на обществото и не отговарят на очакванията на хората, този процент може да нараства. Но така или иначе броят си остава 240, въпросът е по какъв начин той се разпределя". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика