Ненчев не уточни дали бъдещето на ВВС ще е с нови изтребители или втора употреба

2349
Ненчев не уточни дали бъдещето на ВВС ще е с нови изтребители или втора употреба
Снимка: БГНЕС

Никога от моя страна не е имало безпокойство, че е възможно да не сме в състояние да охраняваме сами въздушното си пространство. Това заяви пред журналисти военният министър Николай Ненчев.

Ненчев обясни, че относно изтребителите ни имало 3 различни проекта. „На парламента ще се предостави целият инвестиционен проект. НС трябва да одобри или да не одобри проекта, след това комисията от експерти от МО и други ведомства. В проекта е записано, че става дума за нови изтребители или за втора употреба. След одобряването на инвестиционния проект за поддръжка за ремонт на МиГ 29 ще имаме приблизително 12 изправни МиГ 29, които ще отговорят напълно на изискванията на военновъздушните сили, ще подобрят отбранителните способности и ще бъдат в синхрон с партньорите ни, които идват тук по различни поводи като обучения”, каза той, цитиран от БГНЕС.

Парите не стигат за по-модерна армия

Мечтите за сериозно усилване на военната мощ на България може и да си останат само мечти. Причината - липса на пари. Неофициално финан...

От друга страна военният министър заяви, че много би искал ремонтът на вертолетите Ми-17 възможно най-скоро, защото те са много полезни при различни ситуации. Ненчев изрази надежда и че договорите за двата модулни кораба, които ще започнат да се изграждат ще се подпишат в края на годината.

Запитан защо 7 млн. лв. досега са похарчени за копирни машини, компютри, рециклирана хартия и канцеларски материали по изпълнени обществени поръчки от 2014 г. и 2015 г.и  не му ли се виждат много, Ненчев заяви, че независимо как му се виждат, важното е да направи проверка, за да разберем какво точно е било необходимо. Все пак ние сме голямо министерство, допълни военният министър.

На въпрос защо е дало МО 86 000 лв. за анализ на адвокатската кантора, която защитава Цветан Василев, министърът на отбраната заяви, че това е по силата на договорите за Eurocopter. „Касае се за тези 18 млн. лв. Вървим към арбитраж. Надявам се да се видя скоро с представителите на Eurocopter, за да се опитаме да постигнем извънсъдебно споразумение. Хонорарите на адвокатите се определят по съответните таблици. Не се касае за един анализ, а за цялостно обслужване. Искам да проверя конкретно казуса. Проведен е конкурс, въз основа, на който е избрана кантората”, каза Николай Ненчев.

Той поясни, че някои от тези обществени поръчки са спрени поради неизправност на документи. Ще понесат отговорност всички, които са имали отношение, включително и аз.

Вместо да се целят в нови изтребители, военните мечтаят за кораби

Военното министерство (МО) въобще не е включило в плана си за тази година покупка на нови изтребители. Вместо това обаче приоритет е др...

Запитан за какви проверки на прокуратурата в завода "Терем" става дума, Ненчев отвърна, че прокуратурата прави непрекъснато проверки, което било работата й, защото ако се установят нарушения, щял да вземе мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика