Ненчев: Ще купим руски двигатели, но не от Русия

3673
Ненчев: Ще купим руски двигатели, но не от Русия
Снимка: БГНЕС

"Трябват ни поне още 3 двигатели за МИГ-29, но никога не съм казвал, че ще бъдат закупени от Русия, но те ще бъдат руски. Най-вероятно двигателите ще са от страна, част от ЕС или от НАТО. Имаме варианти както от Източна, така и от Западна Европа". Това заяви военният министър Николай Ненчев по bTV на запитване дали новите двигатели ще бъдат закупени от Русия.

Ненчев не отговори дали наистина цената има ще бъде около 50 млн. лева, каквото информация бе излязла. По думите му това е обществената поръчка и не се обвързва с конкретни цифри.

Купуваме нови 6 двигателя за МиГ-29 по споразумението с Полша

Нови шест двигателя за изтребителите МиГ-29 ще бъдат закупени по споразумението с Полша, а в края на годината България ще има комплекто...

"Идеята за нови изтребители също се развива, има назначена комисия, която в края на март ще представи доклад за всички възможни опции. Поне една ескадрила ще имаме до 3,5 години", каза Ненчев.

"Първите 80 милиона като първа вноска са предвидени от Горанов. Това обаче е дълъг процес, не е като да си купиш автомобил", уточни Ненчев.

"Подписаният договор с Полша се изпълнява стриктно, вече имаме 2 от 3 двигатели. Не би трябвало да имаме каквито и да е проблеми с опазването на въздушното си пространство. Новите двигатели ще ни трябват догодина.Решението на МС е от средата на миналата година".

За възможността смесени патрули да пазят небето ни, той заяви, че няма опция да предостъпи на някой друг да го пази, може сами ние или с друга държава в партньорство да го сторим.

Относно това дали тази страна може да е Турция, той отрече. "Неформални разговори са водени с Белгия, Италия, Полша. Изборът е изцяло в страната домакин, сами решаваме кой да поканим и какъв договор да сключим".

Ненчев и Лукарски искат запазване на Реформаторския блок

Мисля, че ние винаги сме били едни от най-големите поддръжници на запазването на Блока и той да продължи по начина, по който е работил ...

По въпроса  дали самолети са минавали през страната ни, които са били заплаха за националната ни сигурност той отказа да отговори. "За миналата година два пъти повече се е наложило да вдигаме изтребителите си. Различни граждански самолети прелитали, случаите били най-разнообразни", заяви министърът

Защо е избрал властта пред опозиционното управление, заяви,че е бил човек на диалога и затова е избрал да бъде част от  управлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика