Неофициално: Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ

12185
Неофициално: Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по иновациите и образованието Мария Габриел ще е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

Очакванията са тя да бъде представена на останалите парламентарно представени партии като кандидат за приемане на първия мандат във вторник от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Екипът на Actualno.com се опита да се свърже със самата Габриел, но без успех. От централата на партията не отричат появилата се информация.

Припомняме, че по-рано днес на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще използва първия мандат и ще предложи премиер.

"Кандидатът ни за премиер е безспорно име. Ще го обявим утре в парламента и повярвайте ми, изборът ни е това, което българите очакват. А те очакват да се сложи ред в хаоса, да заработят еврофондовете и плана за възстановяване, процедурите по Шенген и правосъдната реформа", обяви бившият премиер. Как обрисува самия образ на кандидатът за министър-председател, четете ТУК.

От своя страна пък президентът Румен Радев вече обяви, че ще връчи първия мандат на най-голямата парламентарна сила идния понеделник, 15 май.

Коя е Мария Габриел?

Мария Иванова Габриел (по баща Неделчева) е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (2009 – 2017).

Тя е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

ОЩЕ: Борисов натиска ПП-ДБ и от трибуната: Да се вземем в ръце и да направим правителство (ВИДЕО)

От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП-Жени. През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

След европейските избори през 2014 г. Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда „Евродепутат на годината“ в категория „Развитие“ и орден „Сан Карлос“ на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика