НФСБ с инициатива в ЕП за защита на българското малцинство в Сърбия

16696
НФСБ с инициатива в ЕП за защита на българското малцинство в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Национален фронт за спасение на България и евродепутатът Слави Бинев подеха поредната битка на европейско равнище - този път в защита на българското малцинство в Р. Сърбия.

Дни преди началото на преговорите на Сърбия за членство в ЕС, евродепутатът подаде сигнал до Европейската комисия и Европейския парламент, като поиска становището на институцията във връзка с крайно неприятното и неравностойно положение на българите в Сърбия, на които биват отказвани основоположни права и свободи и заяви, че ще сезира Европейския съвет по въпроса. „Вижда се, че не се спазват човешки права и свободи, които са неотменна и фундаментална част от членството в ЕС. Сръбската държава трябва да зачита основните права и свободи на гражданите, залегнали и в Хартата на основните права на Европейския съюз. Българското малцинство е подложено на сериозен културен, образователен и социален натиск от страна на сръбската държава".

Евродепутатът обяснява, че след получени поредица от сигнали, адресирани до НФСБ, от български граждани, живеещи в западната ни съседка, той се е запознал със ситуацията и е останал шокиран от системното потъпкавне на човешки права: „Сръбската държава трябва да улесни преподаването на български език в училищата, а не да го възпрепятства, както е в момента; да възстанови излъчването на програма на български език; да улесни разпространението на български печатни издания и радио-телевизионни програми; да прекрати подмяната на културно-историческото наследство на българското малцинство, сменяйки наименованията на български религиозни обекти; да не пречи на съхранението на културната идентичност на българското малцинство" - обобщава евродепутатът.

Ангажиран пряко със случая, евродепутатът Слави Бинев, представляващ патриотичния съюз около НФСБ, призова за радикални мерки от страна на Комисията за да защити правата и свободите на българското малцинство в Сърбия. В писмото до институцията е повдигнат и въпросът за предприсъединителните разговори за членството на Р Сърбия в ЕС, които биха били силно копроментирани, ако се докаже, че в държавата има неспазване на основните права и свободи. ЕС започва преговорите със Сърбия за членство на 21 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика