Никола Стоянов за "Огоста": Не чакайте от мен бездействие като на Нинова

2219
Никола Стоянов за "Огоста": Не чакайте от мен бездействие като на Нинова
Снимка: БГНЕС

"Не очаквайте от мен приемственост в бездействието, което Корнелия Нинова имаше към Северозападна България". Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в поредната си словесна престрелка с лидера на БСП и негов предшественик във ведомството.

По време на пресконференция днес в Монтана той представи инвестиционното намерение на германска компания към изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“. 

Германска компания иска да изгради соларен мегапарк върху яз. Огоста

Германската компания Profine Energy GmbH, за която стана известно, че е заявила инвестиционен интерес за близо 1 млрд. евро у нас, иска...

Днес Нинова обяви във Facebook, че ще сезира прокуратурата за действията на служебния министър, свързани със задвижването на инвестицията. Още на 13 декември в Народното събрание тя определи Стоянов като „заплаха за националната сигурност" заради фотоволтаичния парк за 1 милиард евро, тъй като там имало рискови обекти и защитени зони. Министърът на икономиката отвърна, че това са "неистини".

Днес Стоянов призова местната общественост да не вярва на "политическите спекулации", които се разпространяват в последните дни по тази тема. „Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион, ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти“, заяви той. И уточни, че държавата към момента не се е ангажирала с нищо друго, освен да проучи възможността за реализация на новата технология, която досега не е изпълнявана в България.

„Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира“, каза Стоянов, цитиран от пресцентъра на министерството. По думите му - предстоят точни разчети, но към този момент очакванията са проектът да заеме около 40% от площта на язовира.

„От гледна точка на преките и косвени икономически ползи, мога да заявя, че такава инвестиция до момента не е реализирана у нас. Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева“, уточни икономическият министър.

Кирил Петков: Сега няма риск от язовир "Огоста", но нямаме право да чакаме със стената

Водният откос е неизправен. Стената не е бетонна, а е насипна. В този момент стената не застрашава хора, но нямаме право още един сезон...

Според Стоянов германската компания е заявила, че е готова проектът да се изпълнява от български фирми, което е още един шанс за бизнеса и ще отвори работни места. “Във всички решения, които ще взимаме по темата, преди всичко е държавният интерес и безопасността”, каза Никола Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика