Нинова: Днес е последният шанс този парламент да бъде запомнен с нещо смислено

1959
Нинова: Днес е последният шанс този парламент да бъде запомнен с нещо смислено
Снимка: Пресцентър на БСП

Днес е последният ден, в който можем да се поправим и парламентът да бъде запомнен със смислено решение - преизчисляване на пенсиите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по преизчисляване на пенсиите на първо четене.

"Уважаеми български граждани, за нас от БСП най-големият проблем в България, са бедността и неравенствата. Най-основната ни цел е да правим политики, с които да намаляваме бедността и неравенствата. Уви, след кризата, те не само че не намаляват, а се увеличават. Когато се погледне разумно и аргументирано кои хора са най-засегнати от тази бедност и неравенства, се вижда, че това са възрастните хора, пенсионерите най-вече и младите семейства.

Зайкова: Милиончетата да си ги сложите в субсидията имате, а нямате пари за българските пенсионери

Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията. Донесохте от девет дерета вода, за да докажете, че трябва да имате милио...

Ние упорито, последователно, а и сега след кризата още по-аргументирано и неотстъпчиво предлагаме преизчисляване на пенсиите. Защо това не е популизъм и не е предизборно предложение? Защото, уважаеми колеги, го внасяме за 5-ти път. Всяка година от предишния парламент, когато се внася бюджет, ние внасяме алтернативен бюджет и алтернативен държавен бюджет, в който до стотинка аргументирано сме изчислили и предложили преизчисляване на пенсиите. Ама няма избори, има избори - за нас не е важно. Ние имаме приоритет - бедността и мизерията на възрастните хора", заяви още Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП са единствените, които вече са го правили през 2008 г. и то пак не е било съобразено с избори. "Сега аргументите на тези в залата, които казвате "Не". Най-възпитано ще ги определя като несериозни, може би заслужават и по-силни думи. Първият аргумент, който чухме. Няма становища на НОИ, Тристранния съвет, уважаеми бюджетари от "Демократична България", по това предложение, което е внасяно 5 пъти, има 5 пъти събирани становища на всички отговорни институции. 5 пъти тази дискусия е водена тук, в Тристранния съвет и в Бюджетна комисия. Ако ви беше интересно, можеше да прочетете тези становища.

Втори аргумент - трябва актуализация на бюджета. Е, разбира се, и за най-елементарно подготвения финансист, е ясно, че това не може да стане без актуализация. Питам същия колега Ганев защо предложението за решение на Народното събрание, с което да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета, стои някъде във вашите чекмеджета и не вижда бял ден? Защо ви е необходимо ново правителство, за да има актуализация на бюджета. Ако това предложение на БСП беше гласувано и одобрено, сега тук трябваше да бъде Борисов. Кой го спаси от това - най-малкото "Демократична България", защото не го внесе председателят в комисия? Сериозен човек, експерт, бюджетар, председател на комисия да каже, че ще гласува 1 милиард и 200 млн. лв. само защото го е страх от бой от тъщата, показва равнището на този парламент", подчерта Нинова, цитирана от Фокус.

Лидерът на БСП заяви, че социалистите са правили това предложение и преди, но "Демократична България" са го отхвърлили в минал парламент. "Сега откъде пари? Пари за всичко има. Важно е кой политик и коя партия какви приоритети си поставя", заяви още Нинова. По думите й в Сребърния фонд има пари, които са само за пенсии. "Какво прави ГЕРБ със Сребърния фонд. Държи го в резерва, за да отчита, че резервът е висок по стойност. Ще видим, когато почне истинската ревизия", допълни Корнелия Нинова. Тя попита има ли воля да се направи това докрай и да се направи ревизия на управлението на ГЕРБ.

Отново скандал в парламента - този път на тема пенсии

Арена на пореден скандал на тема пенсии стана парламентът. Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да се преизчислят от 1 юли 2...

"Когато искаш да направиш нещо, намираш начин. Когато не искаш - намираш оправдание. Ние искаме последователно, неотстъпчиво преизчисляване на пенсиите", заяви още Корнелия Нинова. Според нея е възможно и има пари.

"На финала сме на този парламент. За един месец работа, не сме приели нито един закон освен Изборния кодекс. За един месец нито един закон в полза на хората, в чийто интерес първия ден се клехме. Какво говори това, че си гледате партийния, личния интерес. А тези хора с 300-те лв. пенсия? А младите семейства, останали без работа в кризата, а бизнеса и малките фирми, които фалират - ще чакат.

За един месец нито един закон в интерес на хората. Обръщам се към вас, че днес е последният ден, в който можем да поправим това и да бъде запомнен този парламент с едно смислено решение. Има време да се приеме и на първо, и на второ четене. Стига да има воля, нашата е налице. Законът е пред вас, очакваме гласуване", посочи още Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика