Нинова: Крият Асен Василев заради проблема с финансирането на общините

1654
Нинова: Крият Асен Василев заради проблема с финансирането на общините
Снимка: БГНЕС

Крият Асен Василев. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите в парламента след като от опозицията поискаха изслушване на Асен Василев за финансирането на общините и след като то бе включено в дневния ред за петък, а не за днес, както социалистите настояха. 

Според нея проблемът с общините има партийна окраска. По думите й в това отношение ПП-ДБ са надминали и Бойко Борисов. Тя се закани, че БСП ще събере кметовете си и ще потърси подкрепа от други формации, за да не се допусне това. ОЩЕ: БСП вика Асен Василев в парламента, Нинова видя опит за ограбване на общините

За какво става въпрос?

 

Става въпрос за имейл с прикачено писмо от Асен Василев, изпратено на 21.11.2023 г. от  Министерство на финансите до кметовете на общините в страната, препратено от Община Садово до депутата от БСП Манол Генов.
Съдържанието на писмото е във връзка с разработването на проектобюджета за 2024 г. и необходимостта от попълване и изпращане на формуляр за финансиране на капиталови разходи на приоритене обект от техническата инфраструктура - публична общинска собственост и/или сгради или съоръжения, представляващи публична общинска собственост.
От писмото става ясно, че финансовият министър иска всяка община да предостави до три предложения за финансиране на приоритетни обекти, като за всеки да се попълва отделен формуляр. "Попълнените приложения в електронен табличен формат се представят в Министерство на финансите в срок до 21.11.2023 г. чрез Системата аз електронен обмен на съобщенията с придружително писмо. Приложения, получени във формат, различен от указания или с поменена структура, няма дабъдат разглеждани", гласи още писмото. 

Какъв е проблемът?

 

"Вчера на обяд Министерство на финансите изпраща писмо до всички кметове до вечерта да си предадат проектите, които да бъдат включени в бюджета. Включени веднъж, това означава край -това са проктите и всички други общини увисват, т.е. всички хора, живеещи в общините остават без комунални услуги, без ремонт на улици и т.н.", обясни лидерът на БСП. Тя изрази мнение, че това е посегателство върху живота на милиони българи, което се канят да правят с общините. ОЩЕ: Бюджет 2024: Нов държавен дълг до 12,7 млрд. лв. и още през следващите 2 години

Нинова дори обясни, че има информация от кметове, които не са получили това писмо и не са го виждали. "Да речем нашите кметове от Североизтока. Трети са заварили празни бюра, всичко от гербаджийските кметове и изтрито и махнато. Те използват този хаос в момента, за да си прокарат правилния списък за правилните общини за правилните фирми", каза още Нинова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика