БСП вика Асен Василев в парламента, Нинова видя опит за ограбване на общините

2011
БСП вика Асен Василев в парламента, Нинова видя опит за ограбване на общините
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП поиска министърът на финансите Асен Василев спешно да бъде изслушан в парламента по темата с бюджета за 2024 година и парите за общините.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изчете декларация от трибуната, в която разгласи писмо на министерството на финансите, изпратено до кметовете на общини. 

Според думите на Нинова във вторник (21 ноември) от министерството на финансите е било изпратено писмо до градоначалниците, в което се посочва, че до края на деня трябва да попълнят и изпратят формуляр за финансирането на капиталови разходи за финансиране на обекти като пътища, улици и др. Още: Асен Василев: Отивам си, ако не се справя с бюджет 2024

Според нея това е извиване на ръце в сглобката за сметка на държавата и опит за ограбване на българските общини.

"Това е изпратено вчера в 12,30 на всички кметове. Час по-късно някой си чиновник от министерството праща второ писмо, в което пише: "Колеги, писмото, което получихте все още няма наш изходящ номер и не се знае дали в рамките на днешния ден ще бъде подписано от министър и изведено. Изпращайте ми готовите си форми на мейла, а придружаващото писмо впоследствие", прочете Нинова част от кореспонденцията.

"Всичко се прави за кметовете на ГЕРБ и ДПС"

Според нея това е направено нарочно, за да може само кметовете на ГЕРБ и ДПС да представят необходимите документи. Тя добави, че досега в бюджета никога не е било записано поименно на коя община колко пари се дават. " Още: Разбраха се: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС с общи решения за дерогацията, бюджета и кворума (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Обръщам се към ПП-ДБ. Някога, когато работехме заедно, ние започнахме да се борим с този модел на кражби от общините. Какво правите сега? Продадохте енергията от протеста 2020 г., продавате и кметовете си. Готов ли е Терзиев с проектите си, които трябва да предаде от 12 на обяд до 7 вечерта. Има кметове, които още не могат да си направят екипите, не са избрани председатели на общински съветници, а един герой на ГЕРБ от Стамболийски взел, че изтрил всичко от компютрите. Е, новия кмет как ще предаде проект? Какво следва от това - който е предал проект, ще бъде финансирана неговата община, който не е - край", попита лидерът на социалистите.

"Употребяват ви като салфетки"

"Докога ще ви употребяват като салфетки? Окрадохте парите в държавата, разпределихте си министерствата, сега и общините ли искате?", попита още тя и призова всички други партии и местни коалиции да се обединят и да се противопоставят на това, "защото повече не може да се търпи".

"Това е разпадане на държавността. Кога е било в бюджета да е изписано конкретно на коя община колко пари се дават поименно? Приемели се бюджетът и вратата хлопва", коментира още Нинова. Още: Бюджет 2024: Нов държавен дълг до 12,7 млрд. лв. и още през следващите 2 години

Предложението на социалистите за включване на такава точка в дневния ред бе подложено на гласуване и одобрено с 199 гласа "за", но след поредица от предложения изслушването на министъра бе фиксирано за петък след разглеждането на данъчните закони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика