Нинова: Сделката за ЧЕЗ в прокуратурата, държавата да има роля в ключови сектори

5540
Нинова: Сделката за ЧЕЗ в прокуратурата, държавата да има роля в ключови сектори
Снимка: БГНЕС

Тази седмица цялата сделка в прокуратурата. Хайде да видим, след като говорим за ревизия на Прехода. За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова по отношение на сделката за ЧЕЗ.

Корнелия Нинова видя основата на проблема още от времето на Симеон Сакскобургготски, когато било предвидено държавата да има 33% в ЧЕЗ, което позволявало контрол, страната получавала дивиденти, имало забрана да се продава на офшорки, но Бойко Борисов продал тези 33 процента при първия си мандат. Лидерът на БСП иронизира и как за две седмици ГЕРБ минали към "лявата идея" да има държавен контрол върху ключови предприятия, каквото е ЧЕЗ. Бихме искали да стане така и с други предприятия, заяви тя. Когато се управлява от държавници, държавата не е лош стопанин, подчерта Нинова, без да коментира какви държавници виреят в България. Все пак Нинова уточни пред БНТ, че не става въпрос за насилствена национализация.

Горанов: Може да се мине без държавата да се върне в ЧЕЗ

Не ми е известно някой да стои зад Гинка Върбакова. Абсурдни са твърденията кои стои зад нея – нека видим има ли някакви ясни док...

Същевременно лидерът на БСП видя ситуация, в която чешкият премиер Андрей Бабиш обвинил Бойко Борисов в лъжа, визирайки това дал ли е Бабиш на Борисов секретни документи за сделката с ЧЕЗ или не. "Мисля, че скандалът с ЧЕЗ ще се разраства в международна линия, защото чешкият премиер обвини българския премиер в лъжа. А когато си председател на Съвета на Европа, да влезеш в тази ситуация е голям проблем на Борисов и на България и последиците не закъсняха. По този начин правителството постави държавата и народа ни на колене пред волята на един човек – какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия", коментира Нинова. Според нея не може да се постави държавата "на колене" пред волята на едно физическо лице, което и да е то.

Някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българи, а няма много информация кой е този, как финансира сделката, как ще се връщат тези пари – дали няма да се връщат през увеличения на сметките за ток, изброи своите аргументи Нинова защо трябва да има обществен натиск по темата "ЧЕЗ". Попитана кой стои зад Върбакова, червеният политик заговори за банките, които стоят зад сделката, но които вероятно сега щели да се оттеглят и идвал въпросът кой ще дойде на тяхно място.

На въпрос какви гаранции искат БСП, Нинова отвърна, че правителството трябва да гарантира поне три неща. Първо – националната сигурност, т.е. да се знае, че който купи ЧЕЗ, няма някой ден да реши да изключи 1/3 от електропреносната мрежа, теоритично. Втората гаранция е цените на тока да бъдат поносими към стандарта на живот, а третата – някой да понесе политическа и друга отговорност, обясни лидерът на БСП.

Нинова обясни, че няма достатъчно информация – затова се съмнява в бъдещото управление на ЧЕЗ, визирайки информации за "международни банки", разследвани за пране на пари, без да споменава имена. В края на миналата седмица, на изслушването пред парламентарните комисии по енергетика и сигурност беше намекнато, че става въпрос за Credit Suisse.

Пийте студена вода в големи количества, пишете си оставката и я подайте

Това заяви въпроси депутатът от БСП и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев по сагата "ЧЕЗ". Ако б...

Председателят на БСП не пропусна да каже и, че всички разбрали "истината", след като Гинка Върбакова нападнала председателя на най-голямата опозиционна партия и президента, повтаряйки пресконференция на ГЕРБ. Нинова се подигра и как ЧЕЗ, както и ЕРП-тата, не е стратегически обект, а оградата по границата е, за да не може да се разкриват далаверите там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика