Нинова: Знам от ГЕРБ, че не искат мажоритарен вот

2020
Нинова: Знам от ГЕРБ, че не искат мажоритарен вот
Снимка: БГНЕС

БСП продължава да отстоява позицията си, че избирателната система в България трябва да е смесена и скоро предстои депутатите от партията да внесат свой проект. Това обяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание лидерът на партията Корнелия Нинова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя не пожела да коментира сменената позиция на ДПС, с която движението оттегли подкрепата си за проекта на ГЕРБ за въвеждането на мажоритарна система.

Проектът на БСП ще бъде внесен, след като приключи гласуването по предложените вече проекти на други партии. По думите на Нинова много добри специалисти и такива извън БСП са работили по законопроекта на БСП. "Нека да мине сега това, което е внесено, да го изгласуваме, след това си внасяме нашето предложение", коментира Нинова.

ДПС не са питали Доган за позицията си за мажоритарния вот

ДПС не синхронизирало позицията си с почетния председател Ахмед Доган за смяна на избирателната система. Това стана ясно от коментара н...

Тя намекна, че ГЕРБ също не искали мажоритарна система.

Тя поясни, че БСП ще го внесе като алтернатива на това, което се предлага до момента. "Нека докрай да си изконсумират това, което предлагат", заяви лидерът на БСП по адрес на ГЕРБ.

Нямаме промяна в позицията си, както в 43-ия, така и в 44-ия парламент, ще подкрепим мажоритарната система, обяви на свой ред заместник-председател на партията Цветан Цветанов във връзка с промяната на позицията на ДПС за мажоритарния вот.

Мажоритарният вот бил от интерес на ДПС, Марешки подкрепя, но ще внася свой закон

Имаше сериозен, разгорещен дебат в парламентарната ни група. Има аргументи да се подкрепи законопроектът за мажоритарния вот, тяснопарт...

Попитан дали това не обрича на провал промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, Цветанов поясни, че е разговарял с Веселин Марешки. "Те твърдо ще подкрепят мажоритарната система. Ние също ще изразим нашата подкрепа с гласуване. Надявам се, че може някои колеги от БСП и ДПС също да подкрепят и да се стигне до желаното мнозинство", уточни Цветанов.

Той обяви и че в ГЕРБ не са склонни да подкрепят проект за смесена система, тъй като законопроектът е съобразен с референдума. Обясни, че ако законопроектът на ГЕРБ не бъде приет, ще се запази сегашната избирателна система.

"Разбира се, че това ще бъде тема, която ще бъде дискутирана. Ще се постараем да направим допълнителни обществени обсъждания, за да можем да убедим, колкото може повече депутати от 44-ия парламент за промяна в избирателната система и тя да бъде мажоритарна", коментира Цветанов.

Той обясни, че не вижда нищо лошо в мажоритарната система. По думите му е много важно народните представители да имат ангажимент към своите избиратели, а не да се сещат за тях, когато идват избори. "Вие знаете, че ПГ на ГЕРБ винаги сме се придържали към мажоритарния елемент", коментира той. Цветанов обърна внимание, че кметовете на ГЕРБ са получавали широка обществена подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика