Новият председател на ЦИК е Стефка Стоева

3232
Новият председател на ЦИК е Стефка Стоева
Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра ново ръководство на ЦИК. Председател е предложената от ГЕРБ Стефка Стоева. По време на изслушването си тя посочи като свои приоритети спазването на върховенството на закона, осъществяването на приемственост. Тя изтъкна и важността на обучението, което според нея трябва да бъде насочено и към гражданите, за да няма парадокси от типа 15:15.

Стоева е дългогодишен юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.

Стойнев: Смяната на модела започва с различен състав на ЦИК

Смяната на модела започва със смяна на ЦИК, на политиците в тази зала и на кметовете на местните избори. Това каза заместник-председате...

Депутатите одобриха и предложението на БСП за зам.-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който днес дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не участва в заседанията на парламента. Силва Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя също е дългогодишен юрист, с над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на ВОЛЯ.

Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март.

Новата ЦИК не трябва да е огледало на политическите процеси, смята Кирилов

Новата ЦИК не би трябвало да бъде огледало на политическите процеси, а да бъде фокус на професионализъм и безпристрастност. Това каза н...

Кандидатурите бяха гласувани поотделно чрез компютъризираната система на Народното събрание, като всеки кандидат получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители

Дебати

Смяната на модела започва с различен състав на ЦИК, посочи аместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. „Много бързо забравихме как управляващата коалиция не желаеше да се спазва закона. Бяхме свидетели на едно политическо гънене от сутрин до вечер по телевизиите, когато едни и същи хора обясняваха, че няма нужда да се променя ЦИК, на следващия ден твърдяха точно обратното. Считаме това за непрофесионално, аморално. Такъв е хаосът, в който живеем“, заяви Стойнев. Той обяви, че БСП няма как да е на всяка цена в парламента при подобен дневен ред, в който се изслушват министри всяка седмица. Странно е, когато българският парламент и българските народни представители нямат достатъчно законопроекти“, коментира Стойнев. Той обърна внимание, че Законът за публичните финанси е трябвало да бъде гледан преди бюджета. Ще присъстваме в зала след провеждане на избори и когато бъдат избрани хора, които не възпроизвеждат хаос, а мислят за просперитета на държавата.

"Тази ЦИК работеше под постоянен натиск от различни политически формации", заяви председателят на ГЕББ Цветанов. От партията не се съмнявали, че изборите могат да бъдат фалшифицирани. ГЕРБ ще подкрепи кандидата на БСП за заместник-председател на ЦИК, посочи той. Цветанов се скара на левицата, че плашат с фалшив вот. Той отново захапа червените за пленума в неделя и съмненията в редиците на социалистите за избора на Елена Йончева за водач на евролистата на БСП. Критикува, че не одобрили президента на ПЕС и пожела на БСП да си реши проблемите скоро.

Новата ЦИК не би трябвало да бъде огледало на политическите процеси, а да бъде фокус на професионализъм и безпристрастност. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов по време на дебата по избора на ръководство на ЦИК. „За да преодолеем изкушението да се твърди, че изборите ще бъдат нечестни, незаконни и манипулирани, ние предприехме процедурата за избор на ЦИК“, коментира той. Данаил Кирилов обясни, че единствено от ГЕРБ е припознала предложенията на НПО. Председателят на Правна комисия обясни, че не веднъж е критикувал сегашния състав на ЦИК.

Кандидатите за ЦИК: Биографии, идеи, мерки

Повече от 4 часа продължи изслушването на 20-те кандидати за новия състав на Централната избирателна комисия. Впечатление направи присъ...

Предложените членове за ръководство на новата ЦИК са по-красивата, по-хубавата и по-отговорната част на човечеството. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него всеки един от предложените е с доказан професионален опит. „Ние считаме, че с това можете да допринесете за стриктното спазване на закона", обясни лидерът на ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика