Кандидатите за ЦИК: Биографии, идеи, мерки

3395
Кандидатите за ЦИК: Биографии, идеи, мерки
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Повече от 4 часа продължи изслушването на 20-те кандидати за новия състав на Централната избирателна комисия. Впечатление направи присъствието в парламента на депутат от БСП - Крум Зарков дойде, за да представи номинациите на червената партия в парламентарната правна комисия.

Всички кандидати отговарят на изискванията и са спазени процедурните правила, обяви председателят на комисията Данаил Кирилов.

Ивайло Ивков, кандидатура на Реформаторския блок, определи като нови предизвикателства за ЦИК в предстоящия евровот реалното машинно гласуване и опасностите от кибератаки. "Въпросът на въпросите ще е доверието в ЦИК и органите, които провеждат изборите", подчерта той. Три качества, според него трябва да притежава членът на ЦИК - независимост, безпристрастност, компетентност. Ивков е адвокат с опит в ЦИК и член на досегашната ЦИК.

Кристина Цанкова-Стефанова, кандидатура на "Воля", е член на ЦИК. Бе изтъкнато, че притежава много добра репутация на общественик и професионалист.

Катя Иванова, кандидатура на  Коалиция "България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден", член на все още действащата ЦИК, каза, че е била е член на секционна комисия в район Перник по повод отправен такъв въпрос от страна на граждански организации. Тя призова за последователност и изтъкна, че е радетел за по-професионален състав на комисиите.

Севинч Солакова, кандидатура на ДПС, бе представена от Хамид Хамид, който изтъкна, че тя е член на ЦИК, а в момента секретар на ЦИК. Солакова, подчерта, че трябва да се гарантират правата на гражданина на България, където и да е той и да се установи стабилност на изборните правила. "Много е направено, но много предстои. Новият състав на ЦИК може да надгражда при осигуряване на приемственост и баланс между новите и старите кадри", убедена е тя.

Ерхан Чаушев, кандидатура на ДПС с опит в различни издания на ЦИК, посочи като основно предизвикателство машинното гласуване, най-вече от логистична гледна точка. Складове, охрана, монтиране, разтоварване, одит, сертификация са висящи проблеми, изтъкна той и отбеляза, че за предвижданите 3000 машини за европейските избори ще трябва армия от поне 500 човека, за които да се осигури контрол и финансиране.

Бойчо Арнаудов, кандидатура на "Обединени патриоти", който също е юрист с опит в ЦИК, бе изтъкнато, че притежава необходимата професионална и практическа подготовка и би бил много полезен за осъществяването на приемственост с новия състав на ЦИК.

Таня Йосифова, юрист, преподавател с административен и управленски опит,  която също е кандидатура на Обединените патриоти каза, че ще се стреми към засилване на взаимодействието с други органи и институции, включително в борбата с фалшивите новини, че стриктно ще спазва закона и че ще се старае ЦИК да бъде възприемана като гарант на честни и демократични избори.

Представяйки Силва Дюкенджиева, кандидатура на БСП, Крум Зарков изтъкна, че е опитен юрист и е била и член на ЦИК при провеждането на местни избори и европейски избори. Дюкенджиева заяви, че ще спазва закона и ще изпълнява решенията на колективния орган. Тя каза, че е била член на секционна комисия и е била наблюдател на избори.

Николай Николов е друга кандидатура на БСП, работил в различни държавни органи, автор на монографии, който е бил избиран три пъти за общински съветник. Той изтъкна, че е много голям поддръжник на идеята за обучения и че е бил член на РИК, но не е бил член на СИК. Николов изрази опасения, че за да се направи последващ анализ, относно действителността на всяка от бюлетините, ще трябват промени в Изборния кодекс.

Председателят на комисията Данаил Кирилов отбеляза, че Николов е известен в професионалните среди с работата му в областта на антикорупционното законодателство и изрази съжаление, че ще смени попрището. На въпрос от страна на Крум Зарков в какво точно се изразява мъката му, Кирилов уточни: "няма повече да следя негови студии и изследвания по въпроси за конфликт на интереси, вероятно няма да може да участва в обучения за предотвратяване на конфликти на интереси, а той има активна преподавателска дейност в тази област". Самият Николов обясни стъпката си към ЦИК с пояснението: "това е публично право и в другите си поприща съм работил 100% в публичното право"и добави, че позицията на член на ЦИК би била за него развитие." Знам, че този орган би бил максимално ефикасен, ако се използва потенциала на всеки един член", каза още той.

Силвия Стойчева, кандидатура на БСП, сподели, че участва във всички изборни кампании от 1997 г. до момента като наблюдател, застъпник, представител на партия, не е била член на секционна комисия, има опит в подготовката и обучението на членове на секционни комисии.

Емил Войнов, предложен също от БСП, спeциалист по информационни комуникационни технологии, познаващ в детайли изборния процес, провеждал обучения, издал собствени методики за обучения на членове на СИК, също тестове за проверка на знанията им, заяви категорично, че за да намалеят грешките в отчитането на изборите трябва да са по-добре обучени членовете на секционните комисии. От 1252 протокола само 273 са без грешки, посочи той. За да се справи ЦИК с въвеждане на машинно гласуване, според него трябва незабавно да обяви обществена поръчка.

Цветанка Георгиева, кандидатура на БСП с богат практически опит в изборния процес изтъкна, че за 16 години е участвала в 15 национални избора и в лично качество е кандидатствала за кмет и общински съветник. Тя каза, че е устремена към надграждане на добрите практики.

За Таня Цанева, предложена от БСП, досегашен член на ЦИК, бе изтъкнато, че партията разчита на нея да съдейства за осигуряването на приемственост между стария и новия състав на ЦИК.

Папка разкрива огромни злоупотреби в ЦИК. На ход е президентът

„Процедурата по избор на нова Централна избирателна комисия (ЦИК) е изключително опорочена. Тя нарушава Конституцията и Изборния ...

Стефка Стоева, ново лице за ЦИК, кандидатура на ГЕРБ, която е предложена за председател на ЦИК, посочи като свои ръководни принципи спазването на върховенството на закона, осъществяването на приемственост и подчерта, че трябва да се съхрани постигнатото и да се развива. Членовете на ЦИК трябва да работят свободно и да не са зависими  от партиите, подчерта тя и изтъкна и важността на обучението, което според нея трябва да бъде насочено и към гражданите, за да няма парадокси от типа 15:15.

Георги Баханов, кандидатура на ГЕРБ изтъкна сегашната ЦИК, която е успяла да свърши огромен обем работа по изцяло нов Изборен кодекс и отбеляза, че новата ЦИК ще действа при по-благоприятни условия. "Ще бъда ревностен радетел идеята за обучителен център да бъде осъществена най-сетне", заяви той и изтъкна, че 96 000 български граждани участват като членове в секционни комисии и ако не бъде подготвени добре се стига до несъответствия и грешки.

Йорданка Ганчева, член на ЦИК, предложена от ГЕРБ, съобщи, че е била член и на секционна, и на районна, и на общинска избирателна комисия. Тя изказа гореща благодарност на досегашния състав на ЦИК.

Мария Бойкинова, предложена от ГЕРБ, която също има опит като член на ЦИК като ръководител на група жалби и сигнали в досегашната ЦИК подчерта важността на тази част от работата на структурата. Тя заяви, че е привърженик на идеята работата в секционните избирателни комисии да е въпрос на чест и обществен дълг, което според нея би вдигнало образователното равнище на членовете на комисии и би намалило грешките.  По отношение на машинното гласуване тя заяви, че е радетел на постепенното пристъпване към него. "По-бавно, но по-сигурно; с по-малко машини, но пък по-честно", поясни тя.

БСП коренно промени квотата си за ЦИК, повтори номинация за шеф на КПКОНПИ

БСП подмени почти изцяло квотата си в състава на Централната избирателна комисия. Това обяви заместник-председателят на БСП Крум Зарков...

Александър Андреев, говорителят на сегашната ЦИК , станал член на ЦИК от квотата на БСП, сега е кандидатура на ГЕРБ за новия състав на ЦИК и бе представен от Десислава Атанасова, която изтъкна, че е преподавател по право на интелектуалната собственост и международно частно право, участвал е като наблюдател в избори в различни страни и има сериозен опит в ЦИК. Като основни предизвикателства той посочи провеждането на честни, демократични и свободни избори.

Мирослав Джеров, предложен също от ГЕРБ, е специалист по гражданско, трудово и авторско право с дългогодишен юридически опит.  Той увери, че негов приоритет ще е спазването на закона и че също наблегна на важността на приемствеността, за да се постигне надграждане. Джеров изрази увереност, че с богата си юридическа практика би бил полезен в дейността на комисията, въпреки, че не е имал професионална ангажираност с избори.

Димитър Димитров, кандидатура на ГЕРБ, е номиниран от Българска асоциация за политически науки. Той е социолог, преподавател и е бил в 4 състава на ЦИК, отбеляза при представянето му Данаил Кирилов и добави, че за ГЕРБ е чест да издигне  кандидатура на неправителствения сектор. 

За председател е предложен конституционният съдя Стефка Стоева.

Нито един от кандидатите няма принадлежност към Държавна сигурност е показала проверка, обяви още Данаил Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика