Обидени, но не съвсем: Денков обяви готовност за нови преговори с ГЕРБ

5091
Обидени, но не съвсем: Денков обяви готовност за нови преговори с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

"Вчера до 13:00 часа бяхме на преговори. Тогава влезе пиарът на ГЕРБ-СДС и каза на преговорния екип "време е да станете и да си тръгнете". Аз научих, че има списък с имена на министри от медиите. Нещо повече - преди това и в личен разговор с госпожа Габриел, по време на преговорите изрично я попитахме: "Нали няма да внесете имена, които не сме съгласували?" Отговорът беше: "Не, това няма да стане. Това няма да съм аз." Това каза Мария Габриел.

Не мога да кажа кой и какво стои зад решението ѝ да отиде със списъка, това е въпрос към нея. Това, което знам, е, че преговорите бяха прекъснати в първия ден от този 7-дневен мандат. Всъщност в момента бяхме стигнали почти до края. Ние обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице. И три до четири параграфа, които трябваше да се доуточнят по споразумението. Имаше достатъчно време. През цялото време казвахме: "Нека да довършим този процес". Но някой друг дръпна шалтера и изпрати госпожа Габриел при президента с този списък". Това заяви премиерът в оставка проф. Николай Денков в интервю пред bTV.

Той е изпратил копия от декларацията си за несъгласие с предложенията до Народното събрание и до президента.

Относно името на спорния министър (досега това беше Димитър Илиев), за когото са били финалните дискусии, Денков заяви: "Не искам да влизам в тази кухня, защото все още се надявам, че разумът ще надделее. Все още имаме пет дни, ако смятаме, че днешния ден сме го изгубили, да довършим преговорите по някакъв разумен начин": Как да управляват: Неподписаното засега споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ

"В този момент има един-единствен начин да излезем позитивно от тази ситуация. И той е да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни, така че да има общо решение. През цялото време през последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никого от хората, които го търсиха от наша страна, той не участваше в тези преговори. И сега сигурно ще опита да прехвърли цялата вина от тази нелепа ситуация, в която се намираме, на преговорния си екип", продължи Денков.

"България има нужда от правителство, което ще работи по програма - законодателна и управленска. Можем ли да го направим? Аз не виждам друга конфигурация. Както много пъти и вие, журналистите, го казвате, и ние, политиците, го казваме - катоотидем на избори, какво ще получим след тях?", каза още той.

На въпрос дали думите му значат ясно и еднозначно, че ако ГЕРБ-СДС са готови да продължат разговорите, ПП-ДБ отиват на преговори, Денков отговори: "Това, което казвам, е, че това е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение. Аз не съм сигурен, че другите политици от ПП-ДБ са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход за България няма".

ОЩЕ: Конституционалист посочи изход за правителството на Мария Габриел 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За половин година: Гвоздейков за втори път смени началника на НКЖИ

"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни

Стефан Тафров: Няма гаранции, че Путин няма да посегне и на страна членка на ЕС

Рокада в евролистата на ПП-ДБ в последния момент (СНИМКА)

Радев: Скоро ще проличи дали Северна Македония иска да върви към Европа, или в друга посока

Росен Желязков: Ротацията е експеримент, който не трябва да съществува повече

Нейнски: Европа може да бъде смъртна, ако я погребем в мислите си

Ще тръгне ли делото за пране на пари срещу Елена Йончева докато е без имунитет?

Синът на Андрей Луканов е кандидат за депутат, интересни сблъсъци на много места

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика