Обявиха кои са партиите, получавали неясно финансиране

32749
Обявиха кои са партиите, получавали неясно финансиране
Снимка: БГНЕС

Зелените и „Глас народен” са двете партии, които са получавали пари от неизяснен източник по време на предизборната кампания. Същото важи и за коалиция „Горда България”. Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева и "Национално патриотично обединение” пък са получавали средства от юридически лица, което е забранено според чл. 24, ал.1, т.2 на Закона за политическите партии. Припомняме още, че по закон е забранено едно физическо лица да дари на партия повече от 10 000 лв годишно.

Информацията стана ясна от изказване на Екатерина Перчева, директор на Дирекция "Специфични одити" на Сметната палата, предаде БГНЕС. Днес Палатата представи одита си за финансиране на политическите партии.

Две партии и една коалиция са с неясни източници за финансиране

25 политически субекта са спазили законовите изисквания за набиране на приходи за предизборните кампании, а две партии и една коалици...

Актове за нарушения на разпоредбите са съставени и на лидери на две политически партии, като максималният размер на актовете е няколко хиляди лева.

Според председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров политическите партии като цяло имат добро счетоводство и финансово управление, а за периода от 2006 г. досега, партиите обръщат много повече внимание на отчетите си.

Ръководителят на Сметната палата засегна и темата за обезщетенията и допълнителните възнаграждения на служители на ведомството. "Колегията на СП взеха единодушно решение за получаване обезщетение от 6 заплати при предсрочно прекратяване на мандата. Целта на решението е взето, като се следва практика, която е установена през 2010 г. и това решение е напълно законосъобразно", обясни проф. Димитров. Според него служителите на Сметната палата не са получили бонуси, а допълнително възнаграждение за постигнати резултати. "Това е законно и е част от заплата, не е бонус", категоричен е председателят на Сметната палата.

Проф. Димитров съобщи, че има злоупотреби с изтичане на информация от Сметната палата, като към момента се прави вътрешно разследване.

НФСБ и НИЕ се обединиха

На пресконференция в новооткрития офис и пресцентър на Патриотичния фронт в столицата партиите НФСБ и НИЕ подписаха политическо споразу...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика