Обвинение от бивш депутат на ИТН към Слави Трифонов за корупция

14269
Обвинение от бивш депутат на ИТН към Слави Трифонов за корупция
Снимка: БГНЕС

Основната цел беше Гроздан Карадожв да получава много пари по определени проекти. Срещал съм се с човек, представил се като упълномощен от Орлин Алексиев (бивш общински съветник на ГЕРБ в София). Това разказа депутатът Георги Георгиев, който също напусна групата на ИТН, в ефира на Нова телевизия.

Този човек поставял условието пред общини да избират правилни фирми за водни проекти. Алексиев беше определен от Слави Трифонов като негов приятел. "Изпълнителният директор на "Автомагистрали" в 46-ия парламент ни се представяше като близък на Орлин Алексиев", разказа Георгиев.

Той заговори за кръг "Делта Хилс", където живеели депутатка от ИТН и зам.-министърът Явор Пейчев. Според Георгиев, 5% от поръчките за пътища трябвало да отиват в този кръг, като парите се давали през банкови преводи в офшорни зони. Първият път, в който видях Гроздан Караджов, беше в проектокабинета с Пламен Николов. Вторият път го видях при преговорите в мола. Никога преди това не съм го виждал в партията и в кампания, каза още Георги Георгиев.

"Бях на една автомивка във Враца, когато Слави Трифонов ми предложи да стана част от ръководството на МРРБ. Разговорът беше 1 минута и 33 секунди", обясни Георгиев пред БНТ. Той добави, че всички решения в партията се взимат еднолично. Обикновено Тошко Йорданов идва и казва: "Дългият така каза".

"Виждам един опит за тежка дестабилизиация на държавата в условията на война в Украйна и поставяне на цялата политическа система пред риск за предсрочни избори през септември-октомври, трудно съставяне на кабинет и поредица от избори", изтъкна Георгиев. Той ще подкрепи всичко, което е разумно за правителството, за да не се стига до неговото разваляне. "Това правителство трябва да бъде подкрепяно", настоя Георги Георгиев.

Депутатът коментира и обвиненията от Тошко Йорданов, че е поискал оставката на шефа на БАБХ заради скандала с частната лаборатория на "Капитан Андреево". Комисията имаше две заседания (открито и закрито) и моите забележки бяха, че е трябвало да бъдат просто подготвени. Комисията обаче имаше второ заседание, на което бяха изнесени класифицирани данни и след това някой да ме е чул да говоря за оставка (на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов), каза Георгиев.

„Откакто овладяхме нещата на "Капитан Андреево" отношенията в коалицията ескалираха рязко. А връзката между ИТН и фирмата започва да се подрежда“, заяви Росен Костурков от „Продължаваме Промяната”.

„Председателят на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски е човек на Мирослав Найденов. Изяснява се връзката с Ами и Таки“, добави депутатът от ПП.

„По темата за "Капитан Андреево" депутатите от ИТН клоняха към ГЕРБ и имаха явно желание да защитят тази фирма“, заяви още Костурков. Това били негови наблюдения от заседания на парламентарните комисии.

Христо Иванов каза има ли фактор, който ще промени позицията за Северна Македония

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори има ли фактор, който би променил позицията на "Демократична България"...

„Като се навърже това със забавянето на закона за КПКОНПИ и искането на Гроздан Караджов за 3,9 млрд. лв. и нещата започват да се подреждат“, обвини народният представител от ПП.

"Хората ме познават. Няма как да ме купят, няма как да ме притиснат с каквото и да е било. Мотивите ми доста бавно достигнаха до критичната точка, която ме накара да взема такова решение". Това каза проф. Николай Радулов, който също напусна парламентарната група на "Има такъв народ". 

"Имаме лидер, които не познаваме, и от негово име ни казват какви решения да вземаме. Казваха ни се, че Слави ни е вкарал в парламента и той ще ни казва какви решения да вземаме", сподели още напусналият депутат.

Радулов заяви още, че не е виждал Слави Трифонов. "От него не съм чувал такива думи. Но това многократно се е повтаряло от Тошко Йорданов. Каза го в лицето на Ива Митева в предишния парламент", разказа той.

Бившият депутат на ИТН разказа, че преди една седмица Тошко Йорданов отново им е казал, че са нищо и няма да взимат сами решения. "Беше неясно негово изказване за Северна Македония", поясни той. 

Николай Радулов: Дребнавост е искането за оставка на шефа на НСО

"Дребнавост е искането за оставка на шефа на НСО. Предоставените записи на прокуратурата са по нейно искане и отказът за това би бил пр...

"Много е болезнено за едни хода с достойнство да им се говори по този начин", каза Радулов.

Попитан кой е говорил с него за напускането на ИТН, той сподели, че с него е говорил Светлин Стоев. "Той говори с мен и в началото и ме убеди да вляза в ИТН", каза бившият депутат.

"Не знам колко души са искали да напуснат, но се говореше за 15 човека", каза Радулов. 

Ние няма да подкрепяме никой безрезервно. Ако има стойностни неща, ще ги подкрепим, дори от ИТН", заяви той.

Относно споменаването на името на Сталийски, проф. Радулов каза, че не знае дали има връзка със Слави. "Тошко е този, който артикулира това име. Явно някъде има връзка", каза Радулов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика