Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

2784
Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха днес (18 април) промени в правилника на парламента, според които за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Промените бяха подкрепени със 140 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията гласува "против". 

Измененията се налагат заради конституционната реформа, според която при действащ служебен кабинет, парламентът не се разпуска, както беше досега. 

Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на правителството. Беше отхвърлено предложението на БСП да няма заседания, но да се провежда редовният парламентарен контрол. Още: ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Депутатите приеха промени, според които заплати на народните представители да се начисляват от деня на полагането на клетва до деня, който предхожда деня на полагането на клетва на депутатите, избрани в следващия парламент.

Дебатът

Опозицията възрази, че така се спасява кабинетът "Главчев" от парламентарен контрол, а и се показва, че промените в конституцията са необмислени. Петър Петров от "Възраждане", заяви че така се нарушават конституционните правомощия на депутатите. Още: Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че "ГЕРБ вече имат партиен кабинет, защото премиерът изпълнява заръките на партийния лидер" и поради тази причина парламентът може да си издейства ваканция. 

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че с това решение се заглушава цялата опозиция. "Какво стана, сега защо ще разпускаме парламента, като късахте ризи и искахте парламентът да работи по време на кампания", обърна се той към ПП-ДБ.

Радомир Чолаков от ГЕРБ отговори, че конституционните промени действително имат много проблеми, но че това не засяга сегашната ситуация. По думите му редакцията на Конституцията в тази ѝ част се е наложила като реакция на нарушение на политическото правило, че служебният кабинет има основна задача да организира избори. Още: Избори 2 в 1: ЦИК изясни колко милиона ще струват машините

"Това обаче не сме го разбирали като парламентът постоянно да работи. Става дума за действащо Народно събрание, което може във всеки един момент да бъде свикано заради някое действие на служебното правителство. То има сдържащо действие", заяви Чолаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика