Окончателно: 13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати на изборите

1931
Окончателно: 13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати на изборите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Окончателно 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие в изборите. Това заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде БГНЕС.

Инициативните комитети са регистрирани в 13 изборни района, като най-много (5) са регистрирани в 25-ти район в София. С вчерашно решение на ЦИК, е регистрирана и партия „Презареди България” за участие в изборите.

Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 21 февруари, като те трябва да се регистрират в съответната РИК.

До 18 февруари е срокът, в който коалиция може да заяви промяна в състава или наименованието си. Днес постъпи заявление, с което се направи искане и има решение на ЦИК, за промяна в състава на коалиция Обединени патриоти-ВМРО, НФСБ и Атака, като към тях се присъедини и Партия средна европейска класа.

До момента две НПО-та са подали заявления за наблюдатели на изборите.

На 22 февруари теглят номерата на партиите и коалициите за предсрочния вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) уведомява, че днес, 13 февруари 2017 г. (понеделник), в 17:00 часа, изтича крайният срок, в който...

Към 15 февруари са подадени 15 жалби срещу решения на ЦИК. 5, от които са потвърдени от вас, 4 са висящи и 3 са отменени и върнати за ново произнасяне. Жалбите, постъпили от избиратели, след проверка за личните им данни в списъци за подкрепа на партии, са само 2. Практиката показвала, че избирателите вече се насочват към компетентния орган, който е Комисията за защита на лични данни, където са постъпили около 4 жалби и сигнали.

До момента подадените онлайн заявления за гласуване извън страната от 8960 избиратели. Най-голям брой са от Турция, Великобритания и Испания. Чрез дипломатически и консулски представителства са подадени 92 заявления. Срокът за подаването на тези заявления е до 28 февруари.

С друго решение на ЦИК е приета процедурата за теглене на жребий за бюлетините на партиите и коалициите, които са регистрирани в ЦИК. Датата ще бъде 22 февруари от 10,30 часа във фоайето на Източното крило в ЦИК. След този жребий от 11.00 часа ще бъде теглен жребият за отразяването на предизборната кампания от БНТ и БНР.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че към момента нямало постъпили конкретни предложения в ЦИК по обществената поръчка за машините, но имало заявен интерес и запитвания от фирми.

Той коментира и изложената информация от правителството за проучване на машините за машинното гласуване от вчера, като поясни, че то е направено независимо от ЦИК преди откриването на процедурата за машинно гласуване. „В тази връзка ЦИК не може да даде становище за това прочуване от МС. Това проучване не е постъпило при нас”, каза Андреев.

Александър Андреев: Не се предвижда вариант да няма машинен вот

Неприемливо е мнението, че ЦИК не е взела своевременни мерки, за да обезпечи машинното гласуване на предсрочните избори. Това каза Але...

От своя страна другият говорител на ЦИК Цветозар Томов коментира, че не било работа на ЦИК да коментира становища и изказвания от МС. „Не сме запознати с него и резултатите от него не са коментирани и на заседание на ЦИК. Нямаме какво да коментираме ние. Рано е да сме песимисти или оптимисти. Независимо от извода няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща радост, всички граждани ще може да гласуват. Дали ще можем да си играем с тъч скрийн екранчета е друга тема, надявам се, че ще можем”, заяви още Томов.

Александър Андреев обясни още, че ЦИК е приела решение, с което е открита процедурата за машинно гласуване. „Обществената поръчка беше публикувана на 14 февруари. Имаше пусната една жалба, която беше разгледана в днешния ден и съдът прекрати производството във връзка с това решение. Във връзка с обществената поръчка беше подадена жалбата от една фирма, тя беше разгледана от ВАС и делото беше прекратено”, поясни Андреев. А Нейкова посочи, че жалбата сочила, че не са спазени законовите срокове, заложени в Закона за обществените поръчки за такъв тип процедура, но в Изборния кодекс е заложено, че те не важат, когато касаят изборите.

Андреев заяви още, че е прието и друго решение на ЦИК, което е във връзка с предоставяне на медийни пакети на партии, коалиции и независими кандидати. За партиите и коалициите, които не получават субсидии не се дължи изплащането на медийни пакети. Размерът на медийните пакети за партиите и коалициите е 40 000 лв., а за независимите кандидати е 5 000 лв.

„С решението си уредихме изцяло процедурата, по която следва да бъдат предоставени медийните пакети като се запазва същият ред. Със заявка до ЦИК, ЦИК одобрява договора, който е сключен на основа на условията, съдържащите се с него. Въз основа на това дали медията е регистрирана в определения срок, дали е обявила тарифите и условията си за предоставяне на медийни услуги”, обясни Александър Андреев.

Текстовете на Изборния кодекс са изменени и задължението е тези тарифи и условия да бъдат не по-високи от средните пазарни цени за реклама през последните 6 месеца преди започването на предизборната кампания. След, което се отчита извършената медийна услуга, чрез предоставянето на необходимите доказателства, които се проверяват в комисия и се внасят в ЦИК за одобряване на плащането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика