Окончателно: Приеха оставката на Валери Симеонов след скандал в парламента

5351
Окончателно: Приеха оставката на Валери Симеонов след скандал в парламента
Снимка: БГНЕС

Парламентът гласува поредните персонални промени в състава на правителството. Депутатите дадоха съгласието си да освободят Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографска политика и на негово място да назначат Марияна Николова - шеф на политическия съвет на Симеонов.

Промяната беше приета на повторно гласуване. Със 116 гласа "за" и 62 гласа "против", рокадата беше направена. Депутати от "Атака" не гласуваха, като сред тях беше лидерът на партията Волен Сидеров. От БСП и ДПС обосноваха гласовете си против с избора на заместник на Валери Симеонов, в лицето на Марияна Николова. Те подчертаха, че не са против оставката на Симеонов. 

Цветанов: Симеонов подаде оставка воден от националния интерес

"Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес и за да намалим напрежението в обществото." Това каза предс...

За рокадата се разбра вчера, след като премиерът Борисов внесе персоналните промени в състава на Министерския съвет. До номинация на Марияна Николова се стигна след критични разговори за бъдещето на управляващата коалиция, продължили с часове в Министерския съвет. Към настоящия момент Марияна Николова беше началник на кабинета на Валери Симеонов. Преди време се появиха снимки от къмпинг "Златна рибка" на Св. Влас, собственост на братя Диневи, на които Николова плажува със Симеонов и спекулации, че двамата са в интимни отношения.

ПГ на "БСП за България“ настоя министър-председателят Бойко Борисов да присъства в пленарна зала по време на обсъжданията и гласуването на оставката на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Това обаче така и не се случи и вместо Борисов лицето на правителството се оказа друг вицепремиер - Красимир Каракачанов.

Дебатите бяха белязани от скандал

Скандал избухна в Народното събрание след преждевременно прекратяване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов от страна на председастелстващия Емил Христов. Той не видя, че има желаещи за изказвания, което предизвика недоволството на лидера на БСП Корнелия Нинова, която се изказа остро във връзка с прекратяването на дебатите.

"Г-н председател, добронамерено предупреждавам - недейте с процедурни хватки да ми отнемате думата да говоря като председател на опозиционна партия. Ако си представяте, че заради тези процедурни хватки, които разигравате, след това няма да ми дадете думата да говоря, си мислете за г-н Главчев", каза Нинова, намеквайки за оставката на Димитър Главчев като председател на парламента. Той си тръгна, след като изгони Нинова.

Лют скандал в парламента заради прекратени дебати по оставката на Симеонов

Скандал избухна в Народното събрание след преждевременно прекратяване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов от стран...

Емил Христов заяви, че е имал намерението да ѝ даде думата след гласуването на предложението за персонални промени в МС. "Дадох си сметка, че не съм ви забелязал", каза той и уточни, че не се страхува от това, което се е случило с тези преди него.

Единственото изказване по време на дебата беше на заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. "Валери Симеонов си отива след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото. Съвсем нормално е ГЕРБ да подкрепи г-жа Николова, но тя тръгва с фалстарт. Моят съвет е да се откажете от този пост. От властта трябва да си тръгне цялото правителство", заяви той.

Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе Председателски съвет, който да реши дали да се продължи с дебатите по оставката на Валери Симеонов. Предложението направи Рамадан Аталай от ДПС. Парламентарните дебати по оставката на Симеонов продължиха след съвета.  Думата взе на лидерът на БСП Корнелия Нинова, която за пореден път се изказа остро за властта. 

„Уважаеми български граждани, днес получихте още едно доказателство за вашата правота, когато искате оставката на цялото правителство и смяна на модела на управление. Получихте го това доказателство тук, в най-важната институция на България - българският парламент.

За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание. 10 години в управлението той налага този стил. Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично въпроса. Днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата "морал" от българския език. Вицепремиерът, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца“, допълни Нинова. Тя уточни, че българите са получили доказателство за своята сила. „Те са уплашени от своята сила“, каза още Нинова.

Марияна Николова официално е предложена за вицепремиер

Началникът на кабинета на подалия оставка Валери Симеонов - Марияна Николова, е предложена да го замени като вицепремиер. Това става яс...

"Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи?" Това попита народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Г-жо Нинова, вие днес имате темата "олигарси и политици". Два мандата бях министър - доста олигарси идваха да им сменям статути на паметници на културата, но аз не го смени. За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви Рашидов.

Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов пък обвини БСП, че са управлявали четири пъти, в които са превръщали парламента в крепост, заградена с метални съоръжения. "Нямате вина за това, което се е случвало, но трябва да бъдем паметливи. Това правителство, хубаво или лошо - въпрос на гледна точка, в края на краищата никога досега не е поставяло метални съоръжения край българския парламент. Вие четири пъти управлявахте държавата и в тези четири пъти превръщахте българският парламент в крепост“, коментира Атанасов.

От своя страна зам.-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че се говори за миналото, а за колегите му от БСП разговорът е за бъдещето.

Част от биографията на Марияна Николова малко ни притесни – това, че е била част от Топлофикация-София, заяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.  „Знаем, че Топлофикация не се развива добре и винаги е воденичен камък за всяко едно управление“, каза още лидерът на „Воля“.

Предупреждения заради обсъждани промени за бензина - ще пострадат български производители

Недоумение пробуди у производители на биогорива и на земеделска продукция идеята за поевтиняване на горивата чрез такава промяна в режи...

Според него след оставката си Валери Симеонов не трябва да се връща като депутат в парламента. „Не считаме, че Народното събрание е поправителен дом или трудово възпитателно училище за провалили се министри“, аргументира се той.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви, че управляващите нямат намерение да подават оставка, защото представляват 1,5 млн. българи. "Казвате българският народ иска да си ходите, да има предсрочни избори, респективно да има служебен кабинет, който може би ще вземе и някакви нелегитимни решения, както веднъж го направи. Една седмица преди встъпването на сегашното правителство, служебният кабинет взе решение за закупуване на самолети за 1,8 млрд. лв. Нелегитимно решение, абсолютно незаконно", заяви той. 

Управлението бе порочно заченото, заяви народният представител от ДПС Рамадан Аталай. В изказването си Аталай заяви, че оставката на Симеонов е била задължителна, а не просто необходима и разкритикува участието на патриотите във властта. Според него те са "крайни националисти, които нямат визия за развитие, а само популистични призиви".

Рамадан Аталай се обърна лично и към вицепремиера Красимир Каракачанов, който присъства на дебатите в зала: "Вие, със синята каска, докато се опитвате да примирите онези, които търсят личното, премиерът се чуди как да обедини Балканите".

Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес и за да намалим напрежението в обществото. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Както премиера, така и аз казахме, че подобни думи не трябва да си позволяват българските политици. Той ще понесе своята отговорност", каза още Цветанов.

Джамбазки намекна за опит на Сидеров да вкара ДПС във властта

Не виждам никаква логика в това да се иска изваждане на представителите на НФСБ в правителството. Това освобождава представители на ДПС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика