Олигарсите са облагодетелствани от мораториума върху продажбата на български земи на чужденци

37974
Олигарсите са облагодетелствани от мораториума върху продажбата на български земи на чужденци
Снимка: БГНЕС

Олигарсите са единствените, които са облагодетелствани от мораториума върху продажбата на български земи на чужденци, заяви на пресконференция Меглена Кунева. 

Според лидера на „България на гражданите" удължаването на мораториума ще подпомогне само големите собственици на земи, които изкуствено държали ниски цените на пазара.

Кунева: Изработваме нова Конституция по примера на Исландия

"Движение България на гражданите" започва инициатива за изработването на нова Конституция по примера на Исландия. Това заяви Мегле...

Кунева каза, че както Борисов, така и Орешарски изнасят манипулативни данни за земеделските земи. "Преговорите по тази глава бяха затворени през 2000 година, от финансовото министество, в което г-н Орешарски беше зам.-министър и ако е искал, е можел да удължи преходните периоди. На г-н Борисов искам да напомня, че договорът за присъединяване беше подписан през 2005, когато той също беше част от управлението". Тя разкритикува двамата премиери и каза, че ако са загрижени за състоянието на земята, е трябвало да използват „престоя си във властта, за да създадат условия за пазара на земя, който да е в полза на гражданите". 

Над 4 млн. декара земя пустее, по думите на Кунева, а всички правителства не са направили нищо по въпроса. Именно затова Кунева определи като водеща темата какво са направили управляващите, за да осигурят сигурност и просперитет на селските райони. „Всичко останало е лицемерие", завърши бившият еврокомисар. 

По отношение на вотовете на недоверие на ГЕРБ, Кунева каза, че българите са станали зрител на номерата на партиите. "Има последователен отказ от отговорност от всяка от българските институции - Народно събрание, правителство, Конституционен съд. Сякаш системите на организма на държавата една по една изключват и чакаме сигнала от монитора, че пациентът си е отишъл". 

Допълни още, че ако бе на мястото на сегашната опозиция щеше да съсредоточи усилията си върху бюджета за следващата година."Уви много по-лесно е да се правят вотове, отколкото да се обсъжда бюджет". 

Кунева: В България има медиен монопол

Въпросът за публичността на медиите в България трябва да бъде поставен в Народното събрание, защото точно Народното събрание следва не ...

За готовността на България да поеме бежанците Меглена Кунева бе категорична: "Не е въпросът само в помещенията, ние дори не сме готови да усвоим пари, които ни се дават, защото те единствено могат да захранят корупция. България е получила милиони за ромския проблем и нищо не се е променило".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика