Опозицията притиска кабинета за ПВУ и отсрочка за териториалните планове

1374
Опозицията притиска кабинета за ПВУ и отсрочка за териториалните планове
Снимка: КонтурГлобал

Депутатите от парламентарната комисия по енергетика се събират днес на извънредно заседание, на което ще обсъдят предложение на БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" за отлагане с един месец на срока за внасяне на териториалните планове. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

Идеята е и с решение на парламента да се задължи Министерския съвет в срок до 15 октомври да приключи преговорите с Европейската комисия за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "енергетика".

Междувременно енергетици от Старозагорска област и Бобов дол са затворили редица пътни артерии в страната и протестират.

"Днес трябва да приемем, а утре да ги изпратим към Европейската комисия", коментира от своя страна териториалните планове по-рано днес премиерът проф. Николай Денков. По думите му, ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове.

Освен това, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски обявиха, че са се разбрали с министъра на финансите Асен Василев как да се реши проблема със плановете, които се оказаха спорни в последните няколко дни. Причината - депутати от ГЕРБ, сред които Красимир ВълчевДелян Добрев и Теменужка Петковацитираха списък с фирми, които според тях били избрани от правителството да получат милиони за изграждане на мощности. Според народните представители от ГЕРБ личали имена на "спонсори на ПП-ДБ", а за избора на компаниите не бил проведен конкурс. Още: Министерството на енергетиката: Целта на териториалните планове е да има нови работни места

Предложението на опозицията

Трите опозиционни партии предлагат в срок до 20 октомври правителството да изготви и представи в Народното събрание доклад за предприетите действия и постигнатите резултати за промяната в Плана за възстановяване - да информира какво е постигнал при преговорите, както и незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив преход.

Проектът предвижда до 20 октомври да подпише с национално представителните синдикати национално споразумение за справедлив преход и до 30 октомври да внесе териториалните планове за справедлив преход в Европейската комисия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика