Министерството на енергетиката: Целта на териториалните планове е да има нови работни места

1788
Министерството на енергетиката: Целта на териториалните планове е да има нови работни места
Снимка: БГНЕС

Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищните централи и мини. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред журналисти в Раднево, където трябваше да се състои дискусия относно Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Протести обаче попречиха на провеждането на диалог.

Нови работни места

Според Ненов плановете имат за цел да адресират ефектите от енергийния преход. "За съжаление, в България за момента нямаме актуализиран интегриран план в областта на енергетиката и климата, който да показва как в бъдеще ще се развиват мощностите и какъв ще е енергийният баланс. По тази причина се получи изключително необичайната ситуация в териториалните планове да се обсъжда енергийният преход, при условие че всъщност тяхната цел и смисъл е да обосноват нуждата от създаване на нови работни места", каза той.

Още: Рибарски отрече да е работил във фирма от списъка по териториалните планове (ВИДЕО)

Скандалът с плановете

Вчера депутати от ГЕРБ, сред които Делян Добрев и Теменужка Петкова, цитираха списък с фирми, които според тях били избрани от правителството да получат милиони за изграждане на мощности. Според народните представители от ГЕРБ личали имена на "спонсори на ПП-ДБ", а за избора на компаниите не бил проведен конкурс.

Още: ГЕРБ показа таен списък за финансиране на спонсори на ПП-ДБ и иска оставки (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков отвърна, че това е недоразумение, тъй като става въпрос за фирми, проявили интерес за инвестиции, и тепърва ще има конкурс. Двамата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са стигнали до разбирателство по темата.

"Категорично не отговаря на истината, че средства по териториалните планове за справедлив преход са разпределени в определен кръг фирми", заяви зам.-министърът на енергетиката, цитиран от пресцентъра на ведомството. Има голяма неточност в интерпретацията на данните, подчерта още Ненов и поясни, че условията на Фонда за справедлив преход предвиждат средствата от него да са предназначени за малки и средни предприятия. Само по изключение има възможност да бъдат предвидени и за големи фирми, но това става след доказана необходимост.

Снимка: БГНЕС

ЕК е поискала списък с фирми

По думите на Ненов - Европейската комисия е изискала в подкрепа на такава необходимост България да представи индикативен списък на производствени инвестиции, които да индикират интереса на потенциални инвеститори. Тази информация служи единствено за да се обоснове нуждата от участие на големи компании в създаването на нови работни места.

"В отговор на това искане на ЕК и в съответствие с прозрачната работа на Министерството на енергетиката, беше отправена покана за заявяване на потенциален интерес от компании", поясни Ненов. "Това не осигурява никакво предимство, нито създава ангажименти за компаниите и за държавата".

Още: Асен Василев каза кога ще задействаме процеса за второто плащане по Плана за възстановяване

"Внасянето на Териториалните планове за справедлив преход в ЕК до 30 септември е предпоставка същинските преговори по тях да започнат и да бъде наваксано пропуснатото време, така че да осигурим възможност регионите да се развиват по най-добрия начин за местните общности", заяви зам.-министърът. Тепърва предстои още много работа по програмиране, изготвяне на насоки за кандидатстване и условията, по които ще се провежда оценката и подборът на проектите.

"Териториалните планове следва да бъдат внесени в ЕК не по късно от 30 септември, след което, в рамките на същинските преговори с ЕК, има чудесна възможност да бъдат взети под внимание и нови предложения, които до момента по някаква причина не са били отчетени", добави той.

Има много пропуски и изоставане в изготвянето на плановете, но тяхното качество може да бъде подобрено в рамките на същинското договаряне с ЕК, стана ясно още от думите на заместник-министър Ненов.

Днес премиерът Николай Денков заяви, че над 1,4 млрд. лв. могат да бъдат изгубени, ако България не внесе в срок териториалните планове в Европейската комисия.

Още: Пеевски обяви, че всичко по териториалните планове ще минава през парламента (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика