Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски и компания превръщат безработни в полицаи, но само за осем месеца

26 март 2014, 13:26 часа • 15551 прочитания

Правителството включи в Националния план за действие по заетостта през 2014 г. нова национална програма – "Сигурност", предаде БГНЕС.

Основната цел на програмата е намаляване безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности, допринасящи за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в населени места, особено в райони с високо равнище на безработица. Чрез изпълнението й ще се осигури субсидирана заетост на 5000 безработни, регистрирани в бюрата по труда, за срок до осем месеца. По програмата ще се финансират трудовите възнаграждения на наетите в размер на 340 лв., както и дължимите осигурителни плащания за сметка на работодателя.

Програмата ще се изпълнява в партньорство с МВР чрез Главна дирекция "Национална полиция" и областните дирекции на МВР, които съвместно с работодателите (областни и общински администрации) ще определят населените места, в които ще се осъществява заетостта, ще участват в подбора на кандидатите за работа, ще провеждат инструктаж на наетите във връзка с осъществяваната от тях дейност.

Припомняме, че на 10 февруари започна специализиарана полицейска операция за борба с битовата престъпност. В нейните рамки бяха отзовани от границата стотици полицаи, които иначе пазеха страната от нелегални имигранти откъм Турция, докато се строи оградата по границата. Командировката на тези служители обаче е периодична, според вътрешния министър Цветлин Йовчев. Именно той каза в свой доклад, че битовата престъпност е проблем за националната сигурност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес