Орешарски трябва да подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар, смята Томислав Дончев

14164
Орешарски трябва да подкрепи Кристалина Георгиева за еврокомисар, смята Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Малкото, което може да направи българското правителство до края на мандата си, е да даде национална подкрепа за Кристалина Георгиева. Това каза евродепутатът Томислав Дончев в предаването „Неделя 150” на БНР, по повод спрягането на името й за заместник-председател или върховен представител на Европейския съюз по външната политика и сигурност.

"Българското правителство не бива да пропуска възможността българският представител в Еврокомисията да има максимално висок и достоен пост. Това минава през номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат и през никакви други. Изненадваща номинация в последния момент категорично ни лишава от възможността да участваме в тази надпревара", категоричен бе Дончев.

ДПС няма да номинира еврокомисар

Нямаме своя номинация за еврокомисар и няма да поставим своя на консултациите. Това заяви на брифинг НС лидерът на ДПС Лютви Местан, пр...

Според него репутацията и доверието в Георгиева се дължи не на външнополитическата тежест или активното лобиране от страна на България, а на високите професионални и персонални качества, които тя притежава. По думите му заемането на отговорни позиции в комисии, в ръководствата на групи или на Европарламента е шанс за прокарване на българския национален интерес на европейско ниво.

Както е добре известно, още в петък, 4 юни, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в прав текст - да се обзаложим ли, че Сергей Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар. А днес РЗС предупреди, че Станишев не може да бъде еврокомисар, защото ще бъде бламиран в Брюксел заради уличаващи го в мръсни афери документи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика