X
 
 

Още преди 12 дни Пеевски се е отказал да става пак следовател

17638 3
photo of Още преди 12 дни Пеевски се е отказал да става пак следовател
Снимка: БГНЕС
Още преди да стане ясно, че Пазарджишка област номинира медийния магнат, бивш депутат и символ на задкулисието в очите на мнозина Делян Пеевски за следващия, 43-ти парламент, Висшиат съдебен съвет (ВСС) съобщи, че Пеевски няма да се върне да работи като следовател. Това беше потвърдено след официален отговор до в. "Сега".

На 25 юли Пеевски е пратил уведомление до съвета, че "няма да подава молба за встъпване в длъжност "следовател" в следствения отдел на Софийската градска прокуратура". Кадровата комисия на съвета е разгледала уведомлението му на 29 юли и го е приела за сведения. Действията на Пеевски са трудно обясними, тъй като законът не изисква той да информира съвета за бъдещите си планове, при това 10 дни преди разпускането на парламента.

По закон в 14-дневен срок от края на мандата на депутатите, Пеевски има право да подаде молба до ВСС и трябваше да бъде възстановен на заеманата от него длъжност. Времето, през което Пеевски бе народен представител, макар и един от тези с най-много неизвинени отсъствия, му се зачита за съдебен стаж. Преди година, когато поиска да бъде временно отстранен от следствието, докато е в парламента, в съвета се чуха гласове, че молбата му трябва да се третира като оставка. Но надделя мнението за временно оттегляне.

На хартия медийният бос има близо 10 г. магистратски стаж. Той влезе в системата през април 2005 година, когато с протекциите на шефа на националното следствие по това време Ангел Александров ВСС гласува Пеевски да стане следовател. Законът за съдебната власт изискваше поне 2-годишен стаж, но допускаше изключения.

Няколко месеца след като стана следовател, неуспелият шеф на ДАНС бе назначен за зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС. Той бе замесен в скандала между директора на националното следствие Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров, който разтресе държавата през 2007 година Пеевски бе разследван, че е притискал шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да назначи определен човек за началник на софийската цигарена фабрика. Резултат беше само уволнение за Пеевски като зам.-министър. Тогава ВСС първоначално отказа да възстанови Пеевски в следствието с аргумент, че щом няма морал да е в изпълнителната власт, не може да е и в съдебната. ВАС обаче нареди ВСС да върне Пеевски като магистрат с аргумент, че моралът се преценява при първоначалното постъпване в системата.

Всички общини в Пазарджишко номинираха Пеевски за водач на листата на ДПС

Делян Пеевски получи номинации за водач на листата на ДПС в областта от всички 9 общини в област Пазарджик, където ДПС има структури, с...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    НА РАЯТЯ ТАКА ИМ Е НАРЕДЕНО ОТ ТЯХНИЯТ ЧЕРВЕН АПАРАТ ,ЗАЩОТО НА СВИНЯН ДЕБЕЛАШКИ МУ Е НУЖЕН ИМУНИТЕТ И АКО НЕ МУ СЕ ОСИГОРИ ПОКРАЙ НЕГО МНОГО ОТ ЧЕРВЕНИЯТ АПАРАТ НА ДОГАН ЩЕ ИЗГОРИ !
  • иванчо-Вижте новата лъжа на ДПС 2 иванчо-Вижте новата лъжа на ДПС преди 5 години Профил на трол?
    ЛЪЖАТА НА ЗАДКУЛИСИЕТИ:Още преди да стане ясно, че ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ НОМИНИРА медийния магнат, бивш депутат и символ на задкулисието в очите на мнозина Делян Пеевски за следващия, 43-ти парламент.... ЕТО ЕДНА НАГЛА ОПАШАТА ЛЪЖА...не Пазарджишка област номинира БЕЕЕ...БЕЕЕ..БЕЕЕвски, а структорите на ДПС в Пазарджишка област го номинират!!!!Альоууу от кога Пазарджишка област е собственост на ДПС?? виж още ›› ??Айде стига с тия ЦИГАНИ и МАНГАЛИ от Пазарджик купувани на килограм от ДПС!!!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    sledovatel deputat..4e i shef na dans trqbvashe da stane..:) 4e sega pak na izbori 4e si i pe4eli tam kadeto e provazglasen...mejdudrugoto tam balgari po4ti nqma....i vasilev kaza 4e debeliqt iskal da stava vlastelin na Balgariq...ama na drugiqt den mu zatvoriha bankata i izbqga....demek debeliqt pobedi...sega pak shte bade deputat pri polojenie 4e cqla edna darjava se vdigna na protest ne sreshtu виж още ›› vlastta a sreshtu nego v 4astnost