Още преди 12 дни Пеевски се е отказал да става пак следовател

18334
Още преди 12 дни Пеевски се е отказал да става пак следовател
Снимка: БГНЕС

Още преди да стане ясно, че Пазарджишка област номинира медийния магнат, бивш депутат и символ на задкулисието в очите на мнозина Делян Пеевски за следващия, 43-ти парламент, Висшиат съдебен съвет (ВСС) съобщи, че Пеевски няма да се върне да работи като следовател. Това беше потвърдено след официален отговор до в. "Сега".

На 25 юли Пеевски е пратил уведомление до съвета, че "няма да подава молба за встъпване в длъжност "следовател" в следствения отдел на Софийската градска прокуратура". Кадровата комисия на съвета е разгледала уведомлението му на 29 юли и го е приела за сведения. Действията на Пеевски са трудно обясними, тъй като законът не изисква той да информира съвета за бъдещите си планове, при това 10 дни преди разпускането на парламента.

По закон в 14-дневен срок от края на мандата на депутатите, Пеевски има право да подаде молба до ВСС и трябваше да бъде възстановен на заеманата от него длъжност. Времето, през което Пеевски бе народен представител, макар и един от тези с най-много неизвинени отсъствия, му се зачита за съдебен стаж. Преди година, когато поиска да бъде временно отстранен от следствието, докато е в парламента, в съвета се чуха гласове, че молбата му трябва да се третира като оставка. Но надделя мнението за временно оттегляне.

На хартия медийният бос има близо 10 г. магистратски стаж. Той влезе в системата през април 2005 година, когато с протекциите на шефа на националното следствие по това време Ангел Александров ВСС гласува Пеевски да стане следовател. Законът за съдебната власт изискваше поне 2-годишен стаж, но допускаше изключения.

Няколко месеца след като стана следовател, неуспелият шеф на ДАНС бе назначен за зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС. Той бе замесен в скандала между директора на националното следствие Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров, който разтресе държавата през 2007 година Пеевски бе разследван, че е притискал шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да назначи определен човек за началник на софийската цигарена фабрика. Резултат беше само уволнение за Пеевски като зам.-министър. Тогава ВСС първоначално отказа да възстанови Пеевски в следствието с аргумент, че щом няма морал да е в изпълнителната власт, не може да е и в съдебната. ВАС обаче нареди ВСС да върне Пеевски като магистрат с аргумент, че моралът се преценява при първоначалното постъпване в системата.

Всички общини в Пазарджишко номинираха Пеевски за водач на листата на ДПС

Делян Пеевски получи номинации за водач на листата на ДПС в областта от всички 9 общини в област Пазарджик, където ДПС има структури, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика