Османи: Новините от България не са обнадеждаващи

8106
Османи: Новините от България не са обнадеждаващи
Снимка: БГНЕС

Новините от България не са обнадеждаващи, продължаваме да общуваме на ниво министерство на външните работи, но е очевидно, че е необходимо политическо правителство за преодоляване на различията и деблокиране на европейската интеграция. Това каза днес външният министър на РС Македония Буяр Османи.

„За съжаление новините, идващи от България при формирането на институции, не са обнадеждаващи, тъй като, както често подчертавам, очевидно това се оказа важен фактор за намиране на решение за преодоляване на различията, които са причина за тази безпринципна блокада на нашата европейска перспектива. Очаквахме, че при този втори опит ще има институции, за да можем да общуваме в тази политическа част и да намерим решение. Въпреки това, независимо че комуникацията между двете външни министерства продължи през изминалия период, имаше директна комуникация на експерти от двете министерства, които обсъдиха въпросите, които бяха отворени на последната среща в София и представени като възможност за определяне на пътна карта за преодоляване на различията.. Разбира се, това е достатъчно, за да се поддържа комуникация на ниво министерство на външните работи, за да не се създаде празнина, която след това ще бъде по -трудно запълнена, но очевидно е необходимо да се сформира политическо правителство, политически институции, зае да може да се намери решение ", каза Османи, цитиран от МИА.

Той потвърди, че РСМ е готова да продължи разговорите, продължава с реформите в частта на европейската интеграция и чака предвидимост в България, за да могат политическите разговори да продължат.

Османи: Преговорите със София ще тръгнат след сформиране на правителство

След като бъде сформирано ново правителство в София, след 15 август ще се интензифицират разговорите с цел евентуален пробив още през с...

Османи посочи предстоящата среща на високо равнище на ЕС на 6 октомври в рамките на словенското председателство като изключителна възможност да се увенчае успеха и да даде сериозно послание на Западните Балкани, че този път перспективата се връща в правилната посока, но добави, че РСМ все още е в очакване какво ще се случи в България.

„Винаги съм бил на мнение, че политическо правителство не е необходимо, за да се вземе решение за започване на преговори, защото политическо решение вече е взето. Взето е през март 2020 г. със съгласието на Република България. Първата междуправителствена конференция трябваше да бъде само техническо изпълнение на политическо решение и затова се надявах, че служебно правителство може да вземе това решение. Очевидно обаче се оказа невъзможно, тъй като ситуацията в България е такава, че решението не може да бъде взето без създаването на институциите. Така че, разбира се, тази новина, идваща оттам, не е обнадеждаваща по въпроса, но ние продължаваме, ще продължим да комуникираме както предишните дни на ниво експерти с министерството на външните работи и служебното правителство там, убеждавайки, че не може регионът и европейската перспектива на региона да бъдат заложник на вътрешнополитическата динамика на всяка държава-членка“, каза Османи.

Той информира, че дори при условия, когато европейската перспектива на региона не е в най -ярките си дни, страната продължава да отговаря на критериите за членство.

"В момент, когато самият ЕС не успява да осигури консенсус за продължаване на нашата европейска интеграция, ние ясно показваме, че сме силен и принципен партньор и че по отношение на нашата европейска ориентация нямаме никакво съмнение, че ние сме част от Европа и принадлежим на Съюза ", каза външният министър на РСМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com