Оставка дадена, оставка приета: Парламентът освободи Сотир Цацаров

5875
Оставка дадена, оставка приета: Парламентът освободи Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие оставката на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров. Това стана след като точката беше включена в дневния ред на депутатите за днес по искане на "Има такъв народ".

Решението беше взето единодушно със 198 гласа "за", "против", "въздържал се" нямаше. 38 депутати от ГЕРБ подкепиха приемането на оставката, както и 18 от ДПС.

Председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор подаде оставката си на 17 януари, ден преди да бъде обявено, че е отнет допускът му до класифицирана информация. Цацаров обяви пред вътрешната комисия на НС, че е имало институционален натиск това да стане, упражнили го вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков. Петков пък изрази съмнения, че е имало теч на информация към председателя на комисията, затова е изпреварил отнемането на допуска с подаването на оставката.

Припомняме, че реформата на КПКОНПИ многократно бе обявявана като приоритетна задача от премиера Петков и партията му "Продължаваме промяната". Предвижда се разделянето на комисията на две, като тя получи и разследващи функции.

Дебатът

Дебатът по темата откри депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който каза, че е изненадан, че Цацаров не е в парламента за гласуването на оставката му. "Беше логично той да даде и някакъв отчет пред парламента, който го е избрал за тази позиция. Мисля, че трябваше да има някаква дискусия, вие нещо бързате", каза Биков.

По думите му управляващите не искат да има сериозен дебат по тази тема. "Според мен, това, което правите, е странно. Ние в комисия имахме изслушване на г-н Цацаров, но то се случи малко насила. Какъв е проблемът той да дойде тук и да си каже каквото има. Така само освобождаваме и все едно нищо не е било. Да сте живи и здрави и Господ да ви е на помощ", допълни депутатът.

Цацаров и Гешев в последно танго, може да настъпят Пеевски

В живота има два вида спасителни действия - базирани върху прогнози и базирани върху диагнози. Доколко болна е системата, която трябва ...

Отговори му Константин Бачийски от "Продължаваме промяната". Той заяви, че към момента КПКОНПИ работи неефективно и вина затова има и Сотир Цацаров. "Оставката на г-н Цацаров така или иначе ще стане факт. Дали малко по-рано или малко по-късно - това не е важно", каза той.

Според него важно е кога ще се случи промяната в КПКОНПИ. "Хората, които се проверяваха от нея излязоха с ореол, а някои от тях са санкционирани и по закона "Магнитски". Тази комисия не намери аргументи срещу тях. Следващата комисия ще има много по-голяма ефективност", обеща депутатът от управляващите.

В дебата се включи и бившия председател на Народното събрание Ива Митева ("Има такъв народ"). "В случая сме в позиция на подадена оставка, с която парламентът трябва да се съобрази. Конституционният съд казва, че това е субективно право и ние трябва само да установим дали оставката е истинска и трябва да я приемем", категорична е тя.

"Това се превръща в някакъв другарски съд, но този когото съдим го няма", заключи Биков след репликите на управляващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика