Остри реплики в първия телевизионен дебат на кандидатите за кмет на София

8078
Остри реплики в първия телевизионен дебат на кандидатите за кмет на София
Снимка: Колаж/Actualno.com

Първият телевизионен дебат за местните избори в София събра в студиото на предаването „Референдум“ по БНТ петима претенденти – Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“, Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, Ваня Григорова от МК „БСП за България“, Деян Николов от "Възраждане" Виолета Комитова от „Български възход“. Петимата обсъждаха теми като презастрояването на града, развитието на инфраструктурата, отговорностите на районните кметове, разширяването на метрото, проблемите при паркирането, обществените поръчки и др.

Дебатът премина бурно, като в основата на по-острите реплики бяха Антон Хекимян и Ваня Григорова. Първата тема, породила спор, се оказа разширяването на София и компетентността на опонентите. Бившият телевизионен водещ застъпи тезата, че трябва да има ограничаване на презастрояването в южните квартали, както и развитие на северните райони чрез изграждане на допълнителна инфраструктура.

„Смешно е, когато някой твърди, че ще направи всичко възможно да стори на север. То на практика само в тази посока може да се строи. Ясно е, че ще има развитие на София на север и че трябва да се спре презастрояването на юг. Нека кандидатите да предложат неща, които зависят от тях“, контрира го Ваня Григорова.

Още: За първи път: Дебат събра водещите петима кандидати за кмет на София. Кой какво каза? (СНИМКИ и ВИДЕО)

В отговор Хекимян намекна, че Григорова не е запозната с материята и подвежда избирателите. „Промяната на общия устройствен план на града ще отовори кутията на Пандора", заяви той, като по-късно в дебата повтори тази своя теза. Тя от своя страна също го апострофира и заяви, че именно той е неподготвен.

След като размяната на реплики беше прекъсната от водещата, останалите кандидатите имаха възможност да изразят позициите си. Васил Терзиев заяви, че София трябва да се развива в много направления. По думите му има много натрупани проблеми, както в развитите квартали, така и в изоставените. Той посочи, че в програмата на ПП-ДБ е предвидено как да облекчат проблемите в южните квартали и да се развие София в северна посока. Терзиев каза още, че е нужно да се изготви нов устройствен план за града и цялостно преосмисляне на градското планиране.

Виолета Комитова припомни, че разширението на София на север е било предвидено в общия градоустройствен план още през 2019 г. Деян Николов пък каза, че има много "изпуснати квартали" в София, където в устройствените планове не е бил проектиран нито един парк. Той обяви, че ГЕРБ са  "лицето на корупцията в София".

Още: Ваня Григорова: Минералните извори на София трябва да се използват, за да превърнем Банкя и Горна баня в средища за туризъм и отдих

Хекимян попита Терзиев защо ПП-ДБ са извадили 200 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за каналиизация в северната част на града. Терзиев му отговори, че северните софийски села са извадени от четвъртата версия на ПВУ през юли 2021 г., когато е първото правителство на служебния премиер Стефан Янев. "Не знаех, че можем пищови да си носим", коментира Хекимян, след като Терзиев прочете отговора си от листче. "Г-н Хекимян не сте водещ, моля оставете ме да говоря. Невъзпитано е да ме прекъсвате“, заяви на свой ред Терзиев. Честите намеси на Хекимян до края предизвикаха негодувание и у другите кандидати, като Ваня Григорова поиска времето му да бъде намалено.

„Да се прокара линия на метрото към околовръстният път. Има транспорт до лифта. Да ние настояваме да се разшири метрото към „Илиянци” и „Бенковски”. Когато се строи път трябва да се мисли и за инфраструктура, а не да се гледа само интереса на богатите”, подчерта Ваня Григорова.

Както тя, така и Терзиев, Комитова и Николов се обединиха около тезата, че метрото трябва да бъде разширено по посока кварталите Илиянци и Бенковски. В различни аспекти те подкрепиха тезата, че районните кметове трябва да бъдат финансово независими, тъй като именно те са най-близо до хората, като подчертаха, че не трябва да има фаворитизъм сред тях и да е ясна формулата, по която се разпределят средствата. Тук Хекимян попита Васил Терзиев защо в район „Слатина“ няма детска градина. „Въпросът е защо кметът от ДБ не си е свършил работата?“, попита той. „Трябва да работим така, че да няма мой и твой кмет, а да е ясна формулата за финансиране и строг контрол“, отговори Терзиев.

Още: Хекимян: Работещите в училищата, детските градини, градския транспорт и културните институти трябва да получават достойно заплащане (СНИМКИ)

И петимата кандидати защитиха мнението, че местните данъци не трябва да бъдат вдигани, като с изключение на Хекимян подчертаха, че в бюджета на София пари има, но средствата не са управлявани добре.

Ваня Григорова каза, че Столична община трябва първо да спре да се "източва" и едва тогава да се говори за вдигане на данъците. Според нея практиката да се връщат 2% от общия доход на Столична община е "порочна практика". "Да спрем да източваме Столичната община. Против съм 2% от ДОО да отива в столичната община. Не можем да се справим, ако ГЕРБ продължава да разхожда столичния бюклук в цялата страна", коментира тя.

"Моята улица за 30 г. само веднъж е мита, по-скоро полята, за 30 г.", включи се на свой ред Комитова. "По боклука и сградите ние познаваме, че градът е навлязъл в упадък. Трябва да се обособят кътчета за творците на графити. Никога няма да свикна с мръсотията на София. Виена се мие всеки ден", даде пример тя.

Спор между кандидатите предизвика темата със абраната за най-замърсяващите автомобили да влизат в центъра на София. Според Деян Николов и Ваня Григорова решението е дискриминационно и трябва да бъде преразгледано, Комитова предложи да бъде свикан местен референдум по темата, а Терзиев и Хекимян защитиха решението с аргумент, че работи в полза на здравето на хората.

На финала Васил Терзиев каза, че трябва София да се управлява от хора, които я обичат. "От компетентни хора, от добър отбор с правилните ценности и с политическата воля, за да направят нужните реформи", заяви той.

Антон Хекимян заяви, че сам е извървял пътя си и е печелил доверието на хората с работа, като това е ставало пред погледите им, под прожекторите. "По същия начин ще спечеля и доверието на софиянци", увери той.

Ваня Григорова каза, че ако софиянци искат да бъдат свободни, могат да гласуват за нея. Виолета Комитова обеща, че ще работи за всички граждани, а не за членовете на някоя партия. Деян Николов каза, че може да покаже коренно различно поведение в политиката, с което да предизвика "революция в цялата държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика