От БСП видяха в сделката с ЧЕЗ афера, водеща към Министерски съвет

6638
От БСП видяха в сделката с ЧЕЗ афера, водеща към Министерски съвет
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Сделката с продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп и създаването на временната парламентарна комисия, която цели да установи всички факти и обстоятелства около продажбата на дружеството, отново предизвика разнопосочни коментари сред управляващи и опозиция. От БСП дори видяха в сделката афера, водеща към Министерски съвет.

В ефира на bTV министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че по сделката ще има информация, ако изобщо има сделка. Много често при такива сделки продавач и купувач не са длъжни да се отчитат пред никого. За мен се ескалира напрежение, държавата следи абсолютно всичко, а регулаторите действат, категоричен бе министърът. Той допълни, че за да влезе държавата в сделката, продавачът трябва да иска да продаде.

Връзката между Върбакова и ЧЕЗ - обвинен в убийство в България чешки гражданин

Чешки гражданин, който е бил с обвинение за убийство, е бил част от делегацията на "Инерком България", която отиде преди една седмица в...

В ефира на БНТ депутати от управляващото мнозинство и опозицията в лицето на БСП и партия "Воля" коментираха създаването на временната парламентарна комисия по казуса "ЧЕЗ".

Според Валентин Николов от ГЕРБ това е начинът с парламентарна комисия да се дадат възможните отговори. Нека БСП извадят тези отговори, нека водят събитията, каза Николов.

По думите на Атанас Костадинов от БСП задачите пред комисията са много сериозни. "Виждам, че наричате това "Сделка", но за мен е "Афера", и то международна афера. Всеки ден излизат нови обстоятелства. Трябва да се гледа огромен обем от неща. Най-големият проблем е, че всички пътечки на тази афера водят към Министерски съвет", заяви Костадинов.

Според Александър Сабанов от "Обединени патриоти" при изтеклите данни, че има и други фирми, които са знаели как е вървяла процедурата, би трябвало да са направени срещи с тези хора за изясняване на сделката. Би трябвало нашите служби да направят колаборация с чешките служби, тъй като ЧЕЗ е държавно дружество и трябва да се види дали те имат информация. Трябва да се прегледа и делото в арбитражният съд. Там излиза един въпрос - някой знае ли нещо повече от всички други участници в тази сделка, коментира още Сабанов.

Парламентарната комисия за ЧЕЗ ще търси кой стои зад "Инерком"

Кой стои зад сделката с купуването на активите на ЧЕЗ в България? На този въпрос ще трябва да отговори временната парламентарна комисия...

Разговорът за ЧЕЗ трябва да стане чисто прагматичен, смята Пламен Христов от "Воля". Какво, ако утре госпожа Върбакова стане собственик на ЧЕЗ и държавата няма участие в сделката? Сделката ще излезе, по мое мнение, от КЗК с положително становище. Сделката ще бъде факт, категоричен бе Христов.

По темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков. По думите му парламентарната комисия е опит да се получи информация по сделката с ЧЕЗ. По големият въпрос е да се предложи решение, което да стане парламентарно решение за поведението на държавата в такива случаи, смята още Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика