От фирмата на Върбакова нямат притеснения за финансирането на сделката за ЧЕЗ

6156
От фирмата на Върбакова нямат притеснения за финансирането на сделката за ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

„Нямаме притеснения относно осигуряването на финансиране на сделката”. Това заявиха от „Инерком България” в отговор на въпрос на bTV дали има риск за финансирането (на покупката на активите на ЧЕЗ в България - бел. ред.), каквито опасения изрази председателят на Надзорния съвет на чешкия гигант ЧЕЗ Вацлав Пачеш.

„Нямаме информация за оказван натиск върху банки и не можем да коментираме действия, които не са свързани с нас”, отговориха от „Инерком” дали е оказван натиск към банки да оттеглят подкрепата си.

От ЧЕЗ се страхуват, че Гинка Върбакова няма да събере пари за сделката, виждат проблем в Борисов

Заради натиска от страна на медиите, може "Инерком България" да не успее да намери пари, за да купи активите на ЧЕЗ. Такова опасение из...

„Както вече многократно казахме, "Инерком България" води преговори с няколко международни финансиращи институции и преговорите са в ход последните няколко месеца. Финансиращите институции, с които работим, изчакваха подписването на договора за покупко-продажба и наличието на финансовите резултати на 2017 г., за да могат да работят с най-новите данни и да преминат към следващият етап на финансирането”, посочиха още от „Инерком”.

Припомняме, че по-рано пред БНР председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш изрази опасение, че заради натиска от страна на медиите, може "Инерком България" да не успее да намери пари, за да купи активите на дружеството. Пачеш добави, че, "изглежда", българският премиер Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да прави бизнес в България.

Председателят на надзорния съвет изказа тезата, че медийния шум е подплашил банки, които са били готови да дадат заем на "Инерком България" за сделката. От думите на чеха излезе, че всичко е тръгнало от вътрешен документ от ЧЕЗ с информация за готовите да окажат подкрепа на "Инерком България" банки, който обаче е стигнал до медиите в Чехия, и в България, след като е бил изпратен до Бойко Борисов.

"Има изтичане само на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха осигурили заем за "Инерком", за да закупи активите на ЧЕЗ. Във вестниците прочетох, че заради натиска две български банки (бел. ред. - "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка) са се оттеглили. Става дума за натиск от българското правителство. Ако това наистина е вярно, се опасявам, че всичко ще отиде на вятъра. Страхувам се, че "Инерком" няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България. Тогава мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от "India Power" и от "Енерго-про". Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, особено индийската компания", коментира още Пачеш.

ЧЕЗ ще проучи възможността България да участва в сделката

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи чешкото издание Lidov&e...

По-рано днес (13 март) държавният глава Румен Радев заяви, че заради ЧЕЗ ще свика следващия месец Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/, на който ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com