От ГЕРБ "приемали предложението за водата с поправка", обещаха стратегия

1277
От ГЕРБ "приемали предложението за водата с поправка", обещаха стратегия
Снимка: БГНЕС

"Ще ви съобщим, че приемаме вашето предложение и ще го подкрепим. Разбира се, няма как да не предложим някакви минимални корекции в предложението. Ще има редакционна поправка, която ще бъде предложена от нашите колеги, но в никакъв случай няма да замълчим по темата и ще представим нашата позиция.

С това изказване се обърна към левицата депутатът на ГЕРБ Младен Шишков по време на разискванията за предотвратяване на опасността от воден режим и с необходимостта от инвестиции в инфраструктурата на ВиК сектора с цел подобряване на качеството на услугата.

Корнелия Нинова посочи причините за водната криза в национален мащаб

Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция, режим, високи цени за лошо кач...

Той посочи, че не може да се съгласи с позицията на БСП и изтъкна, че изказванията им са били в сферата на популизма. „Има неща, с които съм съгласен и сега ще се аргументирам защо. Бих искал да припомня, че стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията е вследствие на една дългогодишна работа на различни политически сили, като тя започва през 2009 г. с приемането на промените в Закона за водите по предложение на тогавашната тройна коалиция.

Впоследствие в правителството на ГЕРБ тя се разработва в детайли и през 2014 г. е приета от правителството на Орешарски. В този смисъл тази стратегия може да се каже, че нейният правилник за прилагане и плана за действие е надпартиен документ, който допълнително затвърждава тезата, че проблемът с ВиК е надпартиен и трябва да бъде разгледан от всички нас с еднаква острота. Ние подкрепяме изцяло идеята за създаване на нов закон за ВиК, тъй като този закон ще бъде в отговор не само на изискванията на стратегията, той ще бъде и в отговор на това, че е необходима по-голяма ефективност при разходването на водните ресурси на страната“, посочи Шишков.

Според него на административно ниво този закон ще допринесе няколко неща.

„На първо място ще изведе специфичната фрагментирана материя, която в момента е разпределена в няколко законодателни и подзаконови акта. Ще въведе в един специален закон, ще обедини цялата нормативна уредба по отношение на собствеността, по отношение на управлението, на стопанисването и предоставянето и регулирането на ВиК услугите, по отношение на планирането и финансирането на ВиК дружествата. Разбира се, ще доведе до намаляване на административната тежест и опростяване на нормативната уредба.

По-сериозните очаквания към този закон са консолидираното управление на ВиК сектора, където целта е да имаме една услуга и една цена. Няколко пъти беше споменато от трибуната, че има области, в които все още това не е постигнато с идеята, че виждате ли някои от общините ще плащат по-ниски цени заради своите естествени ресурси. Това е един парадокс, който трябва да се работи много сериозно в бъдеще“, допълни още Шишков.

Опозицията поиска поемане на отговорност за водната криза в Перник

Водната реформа се търкаля 10 години, а отговорните институции често заекват по нея. Това каза народният представител от ПГ на „...

Според него важно е запазването на социалната поносимост на услугата. „Тази задача трябва да си постави новият закон, така че да не прескачаме границите“, допълни още Шишков. Той обърна внимание и на дългосрочните договори между ВиК дружеството и ВиК асоциациите. „Законът би следвало да отразява историческите, географските, демографските и климатичните условия на нашата страна. Припомняме, че в България са изградени над 90 хил. км ВиК мрежа. Тези 90 км са построени преди 50-60 години“, допълни още Шишков.

Той обърна внимание, че сме свидетели на климатични аномалии, които допринасят до голяма степен за настоящите проблеми. "В момента сме свидетели на дълги периоди на суша и същевременно кратковременно и интензивно натоварване от дъжд. Това до голяма степен изправя цялата хидромилиоративна мрежа пред голямо изпитание. Те не са оразмерени за такъв тип натоварване. Знаете, че преди 40-50 години климатичните условия в държавата бяха съвсем различни. За това е необходим нов експертен подход към реконструкцията и изграждането на нови съоръжения", допълни депутатът от ГЕРБ. Според него те трябва да осигуряват необходимите големи обеми, които се генерират за кратко време и да ги преразпределят успешно в мрежата без това да води до наводнения. По думите му от друга страна трябва да ги съхраняват за дълго време при периоди на суша.

"Един такъв язовир примерно е язовир "Студена", който е с едногодишен изравнител. Той осигурява водата само за една година. Необходима е цялостна стратегия за изграждането на язовирите и те да бъдат вече с по-голяма перспектива, да бъдат многогодишни изравнители, които да генерират по-големи водни обеми, така че да не са зависими от един продължителен сух сезон.

Стратегията предвижда инвестиции за 10-годишен период в рамките на приблизително на 11 млрд. лв. Към днешна дата обаче се оказва, че тези средства няма да бъдат достатъчни. В тази насока държавата прави немалко", отчете още народният представител Младен Шишков. Той посочи, че държавата е разработила допълнителни мерки за финансиране към МОСВ и МРРБ, за да може този дефицит да бъде достигнат. "За справяне на кризата са необходими не само действия на МРРБ, каквато е атаката в момента, необходими са действия на много ведомства", подчерта още Младен Шишков. Според него трябва координация между отделните ведомства.

"Няколко думи за Перник, тъй като това е основната тема на днешния дебат. Като управляващи ние категорично разбираме гнева на хората. В никакъв случай не можем да се дистанцираме, да си заровим главата в пясъка. Виждате, че се предприемат редица мерки за това до голяма степен всички тези проблеми да бъдат решени. Напълно естествено е, когато едно човешко благо бъде отнето да бъде генерирано и недоволство сред населението. Мога да дам пример с моята община. Преди 5 години изпълнявахме воден цикъл в Община Раковски и отлично си спомням колко тежко беше за това хората да бъдат лишени от редовно водоснабдяване. За това ние подхождаме с разбиране към проблема и предприемаме абсолютно всички адекватни мерки в ситуацията. Разбира се, няма как да обвиняваме и само природата за това, което се случи в момента. Да, най-вероятно има виновни и да, те трябва да понесат цялата тежест на закона", допълни още Шишков.

Безводието в Перник – кризата се задълбочава, вода няма

„В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми, там въобще няма вода“, заяви пред БНР кметът на града Станисла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика