От лятото ще можем да връщаме мигранти на Турция

2478
От лятото ще можем да връщаме мигранти на Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Щом дойде лятото, България ще може да връща на Турция всички мигранти, които влизат на наша територия от югоизточните ни съседи. Това гласи вече договорено споразумение с Анкара, като то трябва да влезе в сила в началото на юни, стана ясно от думите на зам.- министърът на вътрешните работи Филип Гунев. В момента с Турция имаме само реадмисионното споразумение за връщане на турски и български граждани, което е било подписано пред 1967 година. То обаче не засяга гражданите на трети страни, каквито са миграните. Повече от тях са от Ирак, Афганистан и страните от Северна Африка.

Разговорите за новото споразумение се водят на ниво МВР, обясниха от външно министерство, пише в. "Сега". Детайлни подробности по споразумението не са известни, но е ясно, че сме се договорили с Анкара. Това е причината и да се предложи нова изграждане на 90 км ограда по границата с Турция, която ще бъде на територията на страната, а не на браздата поради особености на релефа. Така дори и да бъдат хванати мигранти преди ограда на българска територия, те ще може да бъдат върнати.

Бъчварова: Имаме план за действие при повишен миграционен натиск

Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха днес в работен диалог проблемите, свързани с миграционния натиск и мерките, които евен...

Какво точно са се договорили България и Турция ще стане ясно на 15-16 март, когато е окончателният кръг от преговори за двустранното споразумение. "Изключително съм обнадежден от договорените вече преговори по двустранния протокол между България и Турция, които ще се проведат на 15 и 16 март в София", коментира и външният министър на България Даниел Митов след публична лекция в УНСС. По неофициална информация разговорите между София и Анкара са били част от преговорите, които трябва да проведе всяка страна-членка с Турция, преди да се стигне до подписване на споразумението за реадмисия с ЕС на 17-18 март в Брюксел. На Европейския съвет тогава се очаква да се постигне окончателно споразумение с Анкара за бежанците, след като тя изненада евролидерите с нови искания на срещата на върха миналата седмица.

Ден след като премиерите на Гърция и Турция Алексис Ципрас и Ахмет Давутоглу се договориха за споразумение за реадмисия, турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир обяви, че страната му няма да приема обратно бежанци, които вече са стигнали до гръцките острови, предаде Анадолската агенция. Турското предложение за реадмисия към ЕС обхваща тези, които тепърва ще пристигат, поясни той. Преди това гръцкият министър на обществения ред Никос Тоскас обяви, че близо 14-те хиляди бежанци, които стоят блокирани на границата с Македония при Идомени, трябва да осъзнаят, че вече не могат да стигнат по т.нар. Балкански маршрут до Германия и трябва да се разселят в бежански центрове в Северна Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com