От ПФ отдавна били посочили какво не харесват в антикорупционния закон, но без отзвук

4253
От ПФ отдавна били посочили какво не харесват в антикорупционния закон, но без отзвук
Снимка: БГНЕС

На нас ни омръзна да си говорим и да не се слушаме. По този начин съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Красимир Каракачанов коментира в ефира на bTV защо националистическото обединение не подкрепи в пленарна зала антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева.

Лидерът на ВМРО посочи, че преди 3 месеца Кунева представила текстовете пред парламентарните групи, а от ПФ  сапосочили 3-4 проблемни области. Според него е недопустимо новият антикорупционен орган да работи по анонимни сигнали, защото така ще стане възможно лесно и безопасно да бъде съсипвана репутацията на невинни хора. "Ако някой реши да блокира работата на това бюро, може да го затрупа с 1000 анонимни сигнала срещу някого”, допълни Каракачанов и посочи, че в момента подобен проблем има в прокуратурата.

ПФ остава зад правителството, строго ще следи за битовата престъпност

Патриотичният фронт продължава да подкрепя правителството. Това беше съобщено на пресконференция в Народното събрание от съпредседатели...

Анонимните сигнали са едно от основите притеснения и с партньорите в управлението от АБВ относно приемането на закона. В края на миналата седмица вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че още преди ваканцията на депутатите е заявил пред вицепремиера Меглена Кунева принципните си възражения относно антикорупционния закон. Въпреки това от АБВ са готови да участват в разговорите около проектозакона, посочи Калфин.

Като втори недостатък на законопроекта, Красимир Каракачанов посочи назначаването на началника на антикорупционното бюро от правителството. "Изпълнителната власт да назначава човека, който контролира висшата администрация, е нелепо”, заяви Каракачанов и даде пример с комисията „Златанов” от времето на първия управленски мандат на ГЕРБ. По думите му по-добрият вариант е назначението да става с гласуване в парламента след обществено обсъждане на кандидатурите.

Каракачанов подчерта, че е имало достатъчно време да бъде коригиран проектозаконът, но това не е било направено. По думите му това е нямало да стане и между двете четения. „На този влак „Между първо и второ четене” сме се возили”, заяви той и припомни Закона за НСО, който е минал през пленарна зала въпреки недостатъците си.

На въпрос дали ще се стигне до преформатиране на управлението, Каракачанов отговори, че „постоянно има теми, по които има разминавания”.

Каракачанов отново заплаши ПФ да оттегли подкрепата си за властта

Ако няма промени, можем да се оттеглим от кабинета. Причината е, че 7 месеца нищо от програмата ни не се движи. Това обяви съпредседате...

"Към момента има 3 структури извън съдебната система, които се борят с корупцията – ефектът е нула”, каза съпредседателят на ПФ. По думите му е ясно откъде изтичат парите – от бюджетните средства, обществените поръчки, еврофондовете и митниците.

"Ако искаме да се борим с корупцията, трябва да се върнем на администрацията, която е раздута и партизирана”, посочи Красимир Каракачанов. Той припомни, че от години събира подкрепа за промени в НК, с които длъжностно лице, осъдено за престъпление, да получава двойна присъда и да му бъде забранено да работи на държавна работа.

Миналата седмица вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че на 3 декември отново може да бъде внесен закона за антикорупция в парламента. В четвъртък парламентът отхвърли новия закон срещу корупцията. След два часа дебати само ГЕРБ и Реформаторският блок подкрепиха идеята, ДПС, Атака, Патриотичният фронт и АБВ гласуваха въздържали се, социалистите гласуваха против.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика