Отношенията с Турция: Не трябва да забравяме кой управлява там

2707
Отношенията с Турция: Не трябва да забравяме кой управлява там
Снимка: БГНЕС

"Нещо да сте чували за членство на Турция в ЕС? Аз не съм. Ние говорим за диалога. Ние досега сме се стремили да имаме добри отношения, но никога не трябва да забравяме кой управлява в Турция и не бива да си затваряме очите за това." Това каза бившият консул в Одрин Георги Димов в коментар за вчерашното, поредно посещение на Бойко Борисов в Турция.

"Не трябва да забравяме, че сме съседи с Турция по линията на ЕС. Надали е толкова елементарна нашата дипломация, вчерашното събитие ще продължим да го оценяваме от три гледни точки", допълни още той в интервю за bTV.

Вълнения в Турция - заради параноята на Ердоган и опозицията

Местен жител изскочил на сцената, от която реч произнасял турският президент Реджеп Райип Ердоган, което предизвикало паника, съобщи в....

Първо, като ситуационен анализ, второ като конкретика и свързано с вътрешно политическата и външно политическата обстановка. Като ситуационен анализ това е заслуга на поколения български дипломати, каза още Димов. 

По думите му "по-важното е кой ще я ползва тази църква – оредялата ни църковнта общност в Истанбул, български граждани и чужденци. Друг е въпросът дали обстановката в Турция е нормална за ходене."

Досега споразумението за границата (бел. ред. – за сдържане на бежанската вълна) се спазва, категорична беше бившият говорител на МВнР Весела Чернева. Според нея, вчерашната визита в Истанбул показва, че има много възможности пред България в отношенията с Турция и то в положителен аспект. Това, обаче, не значи, че работим за влизане на Турция в ЕС – не мисля, че можем да смекчим отношението на ЕС към Ердоган в тази насока, каза Чернева пред Нова телевизия. Според нея няма как ситуацията с налаганата политическа репресия в Турция да бъде приета от ЕС. "Европа е заобиколена от държави с непредвидими лидери - чисто стратегически Европа трябва да може да ги удържа", добави бившият говорител на МВнР, визирайки все по-силното говорене не за членство на Турция в ЕС, а за друг тип договор, с по-малко привилегии. Турция ни е петият по големина търговски партньор, търговските ѝ отношения с Германия са в размер на около 150 млрд. евро годишно - тя е важна, категорична беше Весела Чернева.

Чернева не се съгласи и, че все още мнозинството в Турция иска страната да влезе в ЕС - теза, която изказа главният редактор "24 родопи" Илхан Андай. Андай коментира, че има отлив на капитали от Турция точно заради управлението на Ердоган и напомни, че на референдума в Турция миналата година ясно е демонстрирано разделение и то почти на две и на Ердоган му трябва повече доверие за президентските избори в Турция догодина.

За ДПС вчерашната среща на Борисов и Ердоган не е добра новина, защото са достатъчно близки и могат да говорят без посредник, смята Андай, визирайки както двамата лидери си говорят "на Тайп и на братко". Според главния редактор на "24 родопи" е възможно Борисов и Ердоган да стигнат до съгласие етническите турци да не играят такава роля в политическия процес в България, но при определени условия. Главният мюфтия на България беше в Истанбул - сигурно е казал там, че мюфтийството ползва 80 вакъфски имота и прави постъпки да ги вземе, че има само една работеща джамия в София. Ако това бъде вкарано в дневния ред за правителството на Бойко Борисов, то ще се срине, заяви Андай.

Бившият ни консул в Турция: Действията на Анкара срещу мен показват демокрацията там

Желанието на Турция българските власти да разследват бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов „нагледно показва какво пред...

Предистория

Припомняме, че на 7 януари в присъствието на българска официална делегация бе открита реставрираната църквата „Свети Стефан” в Истанбул. 

"Когато ме критикуват за подкрепата ми за президента Ердоган, отговорът ми е винаги такъв – приемаме всички ценности на демокрацията като фундамент. Когато става дума за демокрация, концепцията е гласът на хората, тяхното решение, да бъде на първо място. Идването на власт чрез стрелба по цивилни цели с изтребители F-16 и военни хеликоптери не е приемливо. Затова и подкрепям президента Ердоган", заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Турция.

Борисов беше критикуван многократно за това, че нашите служби директно връщат на Турция издирвани за връзки с духовника Фетхуллах Гюлен и кюрдските организации в нарушение българското и международно законодателство.

"Ние, ЕС и България, не сме просто съседи на Турция, която е най-голямата натовска армия в Европа и която сама изгражда южния фланг на НАТО. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да развием дипломатическите си отношения и да увеличим доверието в нашия южен фланг", допълни още Борисов.

Бойко Борисов от Истанбул: Много е трудно да се гради мир

Mного е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Това заяви на влизане в Желязната църква "Свети Сте...

По думите му е разумно сключването на "голямо споразумение"с ЕС по темите за визите, митническото сътрудничество и културното наследство с цел улесняване на бизнес контактите, туризма и транспорта, докато присъединителният процес на Турция продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика