Panama Papers за България: Ако офшорна сметка е декларирана, не е престъпление

3070
Panama Papers за България: Ако офшорна сметка е декларирана, не е престъпление
Снимка: БГНЕС

От десетилетия използването на офшорки е привилегия за богатите и за криминалния свят. Богатите законно използват офшорните зони, за да „оптимизират” данъците си, като това се отнася и до големи компании. Криминалният свят пък пере пари. Напоследък обаче големите западни държави решиха, че това е вече сериозно отклонение, коментира бившият икономически министър Трайчо Трайков горещата тема Panama Papers (Панамски документи).

На въпрос на Нова телевизия дали може да излезе нещо скандално от информацията, че има и българи в „Панамските документи”, Трайков отговори, че НАП лесно може да събере много информация. Може да се окаже, че тези хора са си декларирали офшорните компании и сметки, което не е престъпление. Ако не са обаче, вече е проблем, поясни бившият икономически министър. Трайков коментира директно „Булгартабак”, като обясни, че реално от самото начало се е знаело, че офшорна компания седи зад компанията. Номинално дубайски гражданин седи зад сегашния офшорен собственик, а държавата ако поиска, ще намери реално кой е собственикът, сигурен е Трайков.

Няма американски политици в офшорната афера, казват "със съжаление" от ICIJ

В т. нар. Panama Papers (Панамски документи, Документът Панама) за офшорни сметки и избягване на данъци, няма данни за американски поли...

Практиката с офшорките тряба да се пребори, „поне от Западния свят”, добави бившият червен депутат Антон Кутев. Собственици на малки магазинчета в „Панамските документи” няма, каза още Кутев. Трайков пък веднага се намеси и посочи, че вече е много лесно да си откриеш офшорна сметка и това доста дразни националните власти в Европа и САЩ. Западните правителства непрекъснато показват мускули пред традиционните офшорни дестинации заради това, категоричен беше бившият икономически министър.

Трябва да стигнем до ситуация, в която да няма политик от Европа и САЩ, който да може да си помисли да се скрие в офшорна зона, категоричен беше Кутев. Сега вече е по-лесно да се изваждат такива данни, добави и Трайков. Правителствата активно работят, за да получават данни от офшорни зони, каза още той. Появяват се вече нови офшорни зони като ОАЕ, откъдето се рекламират с лозунги, че никой не може да ги притисне, заяви Трайков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com