Парите на данъкоплатците за реклама на изборите отиват към по-малко известни медии

1344
Парите на данъкоплатците за реклама на изборите отиват към по-малко известни медии
Снимка: Thinkstock

Повечето от политическите сили, които нямат право на държавна субсидия и участват в кампаниите за президентските избори и за референдума на Шоуто на Слави, опитват да похарчат полагаемите им се средства за агитация чрез малки медии и/или медии с откровено развлекателен характер. Такава констатация прави в. "Сега" на база анализ на решенията на ЦИК за отпускане на медийни пакети в последно време.

Като рекордьор по привлечени пари от медийните пакети засега се очертава кабелна телевизия "Евроком", показват изчисленията на "Сега". С тази програма, която е твърдо извън Топ 10 на най-гледаните телевизии у нас, вече опитаха да сключат договори десетина партии и инициативни комитети. Лидерът на партия "Българската пролет" и независим депутат Велизар Енчев пробва да предостави на "Евроком" 36 000 лв. от отпуснатите му по закон 40 000 лв. Енчев има предаване в същата медия. ЦИК обаче отхвърли неговия договор, тъй като членовете ѝ не успяха да съберат мнозинство от 2/3. 39 962 лв. на "Евроком" пък опита да даде инициативният комитет с представител Николай Михайлов. Тази заявка също бе отхвърлена. В същото време обаче ЦИК вече одобри доста други заявки на по-малка единична сума за агитация в "Евроком". В резултат телевизията е на път да си осигури над 100 000 лв. от парите за кампания за референдума.

ВАС позволи на ЦИК да определя що е то значима интернет медия

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалбите на Единна народна партия (ЕНП) на Мария Капон, "Съюз на издателите в България"...

Друг "сензационен" фаворит на комитетите се очертават видинското радио "Гама" и силистренското "Мелодия". В техния ефир също е много вероятно да потъне голяма част от държавните пари. Две от гражданските сдружения вече се опитаха да насочат почти всичките си средства към "Гама" и към "Мелодия" - над 39 900 лв. По тези договори ЦИК отново не събра нужния брой гласове, но по други комисията вече изрази готовност да изплати на двете медии общо около 40 000 лв. Радиостанциите принадлежат на силистренската фирма "Бойкос" ЕООД, която е собственост на Матей Евтимов. "Бойкос" бе сред фирмите, към която малки партии и инициативни комитети активно насочваха средства и на миналия референдум - за електронното гласуване.

Спрямо тези медии БНТ, БНР, bTV, Нова телевизия и други получиха доста по-скромни суми. Например коалицията "Калфин - президент", която получава част от държавната субсидия заради присъствието си в парламента, даде почти по 10 000 лв. за участия по bTV и Нова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика