Парламентът освободи Филип Златанов от председателския пост на КПУКИ

24420
Парламентът освободи Филип Златанов от председателския пост на КПУКИ
Снимка: БГНЕС

След три дни на обсъждания Народното събрание официално уволни Филип Златанов от поста председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

При гласуването 171 депутати дадоха вот, а от тях 170 бяха "за" освобождаването на Златанов. Единствено Антон Кутев от Коалиция за България гласува "против", тъй като според него процедурата не е завършена. Той посочи, че лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов не са гласували, не са поискали официално отстраняването на Златанов и не е станало ясно дали инициалите Б.Б. и Ц.Ц. са техни.

Не съм давал нареждания на Златанов, твърди Борисов

Искра Фидосова не трябваше да бъде кандидат за депутат, заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Фидосова...

Самият Златанов беше чакан в парламента да даде обяснение по скандалното си тефтерче, но така и не дойде на три поредни заседания.

На 26 септември Филип Златанов подаде оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Оставката на Златанов е изпратена до председателя на НС Михаил Миков. В нея няма мотиви и е била внесена от неговия адвокат.

Златанов стана известен с тефтерчето си със скандални записки и инициали на политици с директиви - да се удари, да се забави, да се оправи. Според прокурорите Златанов, който в момента е обвиняем, е отбелязвал директиви за хода на определени преписки.

В показаните страници от тефтера има имена на много лица от обществено-политическия живот, сред които и името на Росен Плевнелиев. Президентът обясни, че е имал контакт с КПУКИ заради питане за конфликт на интереси, пратил е всички искани документи, но след това от комисията не са го търсили. В него фигурират инициалите Б.Б. и Ц.Ц. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.

В началото на месец септември депутатите създадоха Временна анкетна комисия за проучване на данни и факти около нарушенията в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика